Стоилов: Продължаваме работата по Изборния кодекс въпреки разногласията

Стоилов: Продължаваме работата по Изборния кодекс въпреки разногласията | StandartNews.com

София. "Има напрежение в момента, защото по няколко важни въпроса, които се отнасят към приемането на изборните правила, имаме различия с ДПС. Едната тема е за използването на официалния език в предизборната кампания". Това заяви Янаки Стоилов от БСП в предаването "Неделя 150" по БНР. Той коментира споровете между двете партии по предложенията за промени в новия Изборен кодекс.

 

"Имаме също свои виждания по т. нар. проблем с уседналостта, с по – трайната свързаност на избирателите за участие в изборния процес, дори по начина, по който трябва да се определят предпочитанията на избирателите, когато гласуват за отделни кандидати за пропорционална листа. Но въпреки това, работата по Изборния кодекс ще продължи в началото на следващата седмица", добави депутатът. И уточни, че двете партии не трябва задължително да бъдат единодушни във всичко, защото всяка поддържа своята позиция.

 

"Не бих искал в нашата парламентарна група да достигнем до някакво делене на такива, които са добри и лоши за ДПС. Това е тяхна преценка. Това не променя позицията на парламентарната група и мисля, че с достатъчно категоричност отстояваше това мнение и мисля, че на това се дължи резултатът. БСП беше партията, която отстоя този текст", каза Стоилов по повод това, че трима от парламентарната група на БСП подкрепиха текста за агитация на друг език.

 

"Ние се намираме на кръстопът, който засяга развитието на обществото и политиката. И сега е моментът в началото на 2014 г. след стабилизацията, която беше постигната в България, вече да се тръгне по път, който в голяма степен лекува язвите на прехода и това значи дълбока промяна на икономическата политика на държавата. Тази наша позиция да преодолеем колебанията в правителството, е голяма стъпка, която България или ще направи, или ще попадне във водовъртежа на някаква смяна на персонажи и ще се задълбочат познатите проблеми", каза още социалистът.

 

Янаки Стоилов коментира и предстоящата битка на евроизборите: "Евроизборите са много важни, защото тези избори трябва да послужат за решаването на българските национални задачи чрез европейските институции и чрез самата българска политика. Европейските избори този път ще бъдат по – важни, отколкото те имат значение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай