Стоил Яков няма да напуска, убеден е, че е експерт

Стоил Яков няма да напуска, убеден е, че е експерт | StandartNews.com

В „Терем" само аз съм от ДСБ, няма никой друг. Това заяви шефът на Борда на директорите на дружеството Стоил Яков в отговор на въпроса дали е партийно назначение. И побърза да уточни, че работи прекрасно с колегите си от ГЕРБ. Той се появи по обяд в парламента на среща с депутатите от ДСБ. Попитан какво налага визитата му, Стоил Яков отговори: „За какво съм при ДСБ? Аз съм председател на националния изборен щаб. Да разделим двете неща".

Ако има някой, недоволен от моята работа, дали министърът, който ни е принципал, или Министерски съвет през министъра, може по всяко време да ме освободи. Според вас никой от ДСБ няма право да върши работа, която е угодна за обществото ли? Ако някой е недоволен от моята работа, е способен да ме уволнява", обяви той.

Като защитна теза изтъкна, че в поделенията на „Терем" имало стотици назначения от времето на „Орешарски". За себе си твърди, че е „експертно" назначение.

„С четиримата колеги сме създали прекрасни правила за работа. И смея да твърдя, че няма друго държавно дружество, което да се управлява по такъв прозрачен начин. В „Терем" АД всяка решение за разход над 10 хил. Лв. минава с одобрение на Борда на директорите, като преди това има санкция на специалистите в отделната област. А всеки разход, може и да е 2 лв.,, свързан с продукция с двойна употреба, без значение колко също минава през такова решение", твърди Яков.

Той обясни, че работи в „Терем" от края на февруари 2015-та. „Отишъл съм, за да свърша тази работа, която сме свършили и резултатите говорят сами за себе си", каза Яков.

Квалификацията му била прекрасна. Има опит „в управлението", защото бил мениджър. „Дошъл съм да правя каквото и умея", настоя той.

Валентин Радев: Яков не е професионалист в сферата на сигурността

Стоил Яков не е професионалист в сферата на сигурността и отбраната. Колко е бил полезен в „Терем", министърът да го оценява. Така депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по отбрана Валентин Радев пък коментира изявленията на Яков, че е експертно назначение и хвалбата му, че е показал чудесни резултати в предприятието.

"Той не е като другите членове на борда на директорите. Изпълнителен директор е Огнян Чалъков – инженер по боеприпаси, с научна степен доктор в областта, опит в управление на други търговски дружества", посочи депутатът.

"Пък и дори да приемем, че е професионалист, как ще работи в борда на директорите, като трябва да изпълнява политиката, срещу която е", допълни Радев.

Той отново потвърди, че ТЕРЕМ е сключил договор с човек от кантората на Радан Кънев, при това също активист на ГЕРБ. Договорът с него се подновява автоматично всеки месец. "Като е толкова добър този юрист, защо не го вземат на заплата в дружеството.А получава по 2600 лв. на месец, над 31 хил. лв. е получил за една година", каза Радев.

Той бе категоричен, че досега ГЕРБ не са знаели тези неща. Поразровили се, след като чули направо неприлични неща от трибуната на националното събрание на ДСБ в неделя. "Ако поровим още, кой знае какво ще видим", възкликна Валнетин Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай