Става ли Главчев външен министър? Прогнозата на топ политолог

Радев сам се вкара в капан, каза Румяна Коларова

Става ли Главчев външен министър? Прогнозата на топ политолог | StandartNews.com

Ще стане ли утре премиерът Димитър Главчев и външен министър? Отговор на този въпрос даде политологът проф. Румяна Коларова в интервю за бТВ. Президентът Румен Радев каза, че ще има още един разговор с Главчев, след който ще подпише указ за това, което премиерът поиска. Предложението на Димитър Главчев бе той самият да поеме Външно и да съвместява двата поста.

Има такава практика в много европейски кабинети, например и в този на Марин Райков. Разбира се, той има и голям дипломатически опит, коментира проф. Коларова.

"За два месеца мисля, че ситуацията, специално външнополитически с трима зам.-министри, ще се овладее перфектно", добави тя.

"И за изборите има кой да отговаря, убедена съм, че и на премиера ще има кой да помага, ако той стане външен министър", категорична бе Коларова.

"След като Радев подписва указ, все пак решенията зависят от него. Радев сам се вкара в капан. Той сам заяви още, когато започна това правителство, че не иска да се меси. Това по конституция не е така, да се прави на нотариус", смята тя.

"От самото начало заявката на Главчев беше, че прави политически балансиран кабинет. Никога не е казал, че прави експертен кабинет с аполитични хора. Той се е консултирал с всички партии и се е съобразил включително с президента", обясни Коларова.

"Просто имаме разминаване с виждането на президента какъв трябва да бъде кабинетът и тези на премиера, какъв трябва да бъде съставът", продължи още тя.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto

Откажи