Станишев: Вярвам, че БСП и Левицата могат да спечелят президентските избори

Станишев: Вярвам, че БСП и Левицата могат да спечелят президентските избори | StandartNews.com

Вярвам, че БСП и Левицата могат да спечелят президентските избори, защото страната се нуждае от алтернатива. Това каза председателят на ПЕС Сергей Станишев по време на традиционното теглене на късмети от новогодишната баница, организирано лично от него. "Президентските избори ще бъдат най-голямото изпитание за БСП и силно вярвам, че Левицата може да издигне силна кандидатура. Много трябва да се мисли за нея. Няма как да се спечелят избори без подкрепата на други хора", подчерта още Станишев. По повод предстоящия конгрес на БСП, Станишев подчерта, че не иска той да се превърне в една разправия. "Не бива да занимаваме хората с вътрешнопартийните си отношения, а трябва да отговорим на важните въпроси към момента". Лидерът на ПЕС отказа да коментира случващото се в ДПС: "Тя е достатъчно стабилна и опитна партия, за да реши своите вътрешни противоречия и проблеми". По думите на Станишев, слуховете за създаване на нов проект от страна на Лютви Местан са неточни. "Един политически проект, над който тегне съмнението - меко казано, че се управлява от Анкара е неприемлив партньор", каза той. Станишев обяви, че е доволен от пресконференцията на Лютви Местан, на която екслидерът казал, че той е свалил кабинета Орешарски.

Лидерът на ПЕС коментира и случващото се в ЕС. По неговите думи, Европа не се разпада, а се променя като реакция на събития, случващи се в нея. Според него и социалистите в ЕП, трябва да се въведат важни реформи в образованието, данъчната политика, културата и в други сектори. Станишев обяви, че иска и План „Маршал" за младите в Европа.

За случващото се в България Сергей Станишев определи управлението като кабинет на статуквото и на сделката: "Последствията от това са имитация на реформи, илюзия за стабилност и кредит от бъдещето . Много шум имаше около конституционните реформи и се роди нещо, което не може да промени качеството на съдебната реформа". Той определи и като скандално случващото се в няколко други сектора, но подчерта, че политиката, която налагат десните, не го изненадва по никакъв начин.

Станишев многократно повтори, че България има нужда от една силна опозиция при статуквото, в което се намира страната днес, но отбеляза също така, че при последните дискусии за бюджета е забелязал една позитивна промяна в БСП, които по думите му са показали повече самочувствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай