Станишев: БСП е фактор гражданите да бъдат спокойни

Станишев: БСП е фактор гражданите да бъдат спокойни | StandartNews.com

София. "Бяхме много активен, експертен и политически фактор за това българската държава да покаже сила и ефективност и гражданите да бъдат спокойни". Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев по повод напрегнатата ситуация в обществото в последните дни.

"В последните дни имаше опит за политически сценарий, който желаеше да се възползва от внесената несигурност в обществото за банковата система, с политически цели", обясни Станишев. По думите му по този повод е имало много спекулации и говорене, което е било вредно. Той подчерта, че БСП винаги се е въздържала да говори по теми, които са чувствителни, защото е безотговорно към държавата. „Ние настоявахме и бяхме много активен, експертен и политически фактор за това българската държава да покаже сила и ефективност и гражданите да бъдат спокойни. Това е важно постижение на БСП и това наше поведение ще продължи", категоричен бе Станишев.

„От месеци някои говорят как държавата е банкрутирала. Всички международни институции от ЕК, през МВФ, през независими агенции дават положителна оценка на финансовата стабилност на българската държава", обясни лидерът на БСП. Той заяви, че доказателство за това е емитираният при много изгодни условия дълг, който е бил високо оценен.

На въпрос за приоритетите на НС и изпълнителната власт в оставащото им време, Станишев отговори, че за съжаление в неделя по същество не е имало консултации по дневния ред на НС и по приоритетни неща. „Ние сме ги формулирали достатъчно ясно, но другите се занимаваха с друго - с политически сценарии и игри. Нека това бъде за тяхна сметка", заяви Станишев. Той подчерта, че има много важни неща, които парламентът трябва да направи в следващите седмици: важни промени в Закона за здравето, промени за професионалното образование, за военноинвалидите, приемане на антимонополните мерки.

Помолен да коментира защо е пропуснал днешната сесия на Европейския парламент, той отговори, че както и през предишните дни, БСП следи внимателно ситуацията и играе важна и конструктивна роля за гарантиране на стабилността на държавата, което е по-важно в момента.

На въпрос за развитието на ситуацията в НС след обявяването на напускането на ПП "Атака", Станишев отговори „Парламентарната група на "Коалиция за България" е готова да работи конструктивно и в интерес на гражданите и да приема неотложни законодателни решения. Ние не можем да говорим от името на други политически сили. Очевидно е че политическата игра на повечето сили е водеща в тяхното поведение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай