Стана ясен СМС-ът до Гешев от президентството

По всяка вероятност аз съм Митко от записа, който е направен между командира на ВВС ген. Стойков и Румен Радев, призна президентският съветник Димитър Стоянов

Стана ясен СМС-ът до Гешев от президентството | StandartNews.com

По всяка вероятност аз съм Митко от записа, който е направен между командира на ВВС ген. Стойков и Румен Радев. Той така се обръща към мен", заяви в сутрешния блок на бТВ главният секретар на държавният глава Димитър Стоянов.

Той коментира скандала със СРС-тата и защити държавния глава, като го оправда, че той не е инициатор на записа, а ген. Стойков е предложил услугите си.

Разговорът не е иницииран от Румен Радев, а от ген. Стойков, посочи той по повод на действията на прокуратурата и разпространените СРС записи, за които държавното обвинение твърди, че са записани разговори между държавния глава и началника на Военновъздушните сили. Димитър Стоянов предположи, че подслушван е бил ген.-майор Цанко Стойков, а не държавният глава.

„Нямам идея каква е причината ген. Стойков да се обади на президента, както виждате от разговора, президентът Радев също не знае и той пита: „За какво става въпрос?“. Отговорът на ген. Стойков е, че е поискана такава информация от Славчев – най-вероятно това е зам.-председателят на КПКОНПИ“, обясни Димитър Стоянов. 

Той посочи, че през 2014 г. офицерът по връзки с обществеността във ВВС напуска поради пенсиониране. През ноември ген. Радев, тогава командир на ВВС, назначава госпожа Генчева за временно изпълняващ длъжността „Връзки с обществеността“. Основание за това нещо е Кодекса на труда, както и правила за дейността на Връзки с обществеността в Министерство на отбраната.

„Това място два пъти е обявено в регистър и не се явява кандидат", уточни Димитър Стоянов.

„Госпожа Генчева (впоследствие Радева) е на тази позиция до август 2016 г. След това по същия начин е назначен друг цивилен служител, който също по съвместителство изпълнява тези функции. Това е практика, която е напълно законосъобразна", отбеляза главният секретар на президента. 

По думите му през 2015 г.  е извършена проверка от инспектората на МО и не са открити нарушения. 

Румен Радев: Атаките срещу мен и семейството ми вече придобиват уродливи измерения

„Втората тема, която се обсъжда в записа, е за финансовите средства, които е получавала госпожа Генчева като компенсация за това, че живее на квартира и няма собствено жилище. Такива суми се изплащат на всички военнослужещи и цивилни служители, които не разполагат със собствено жилище. Сумата е фиксирана и тя е между 100 лв. и 120 лв. за София“, обясни още Димитър Стоянов.

Според него КПКОНПИ също излиза със заключение, че няма нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай