Спорове за щаба на Ирина Бокова

Спорове за щаба на Ирина Бокова | StandartNews.com

Половината щаб на Ирина Бокова, който работи по кандидатурата й за шеф на ООН, е съставен от бивши сътрудници на "Държавна сигурност". В това е убеден депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. По думите му, въпросните участници в работната група са били посланици, но са върнати у нас именно поради агентурната принадлежност, белязала миналото им.

В ефира на bTV той направи прогноза, че тези дипломати после ще се сдобият с високи постове в ООН, ако родната номинация спечели надпреварата за следващия генерален секретар на организацията. "Сега тези хора ще станат директори в ООН – как ще повлия това на западните ни партньори?", поиска да знае Андреев. Според него в България и по света има непоносимост към хората, които са служили на комунистическите тайни служби. Адреев намира за нормално Бокова да е доволна от подобен щаб. "Тя е живяла с такива хора през целия си живот", смята депутатът.

Тезата му влезе в противоречие с тази на червения депутат Жельо Бойчев. Народният представител от БСП припомни, че става въпрос за работна група с изцяло технически функции, която няма да провежда срещи извън страната. „Аз бих съдил за тези служители по техните качества", аргументира се социалистът, припомняйки, че става въпрос за дипломати със стаж.

Бойчев е убеден, че страната ни си прави "мечешка услуга", като прехвърля вътрешнополитически противоречия в кампанията на Бокова. Социалистът е убеден, че българският постоянен представител в ООН работи срещу кандидатурата на шефката на ЮНЕСКО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай