Споразумението за реадмисия с Турция не е прекратено

Споразумението за реадмисия с Турция не е прекратено  | StandartNews.com

Нямаме официално уведомление за от турската страна, че се прекратява споразумението за реадмисия на бежанци

Към момента нямаме официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на споразумението за реадмисия на бежанци. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Министерски съвет. На днешното си заседание правителството одобри протокола за споразумението за реадмисия на бежанци с Турция подписан на 5 май.

На практика ние сме в пълна готовност да прилагане реадмисията, ако отговаряме на всички записани условия в протокола. Той определя, каква е процедурата за осъществяване на реадмисията", каза тя. „Досега следвайки указанията сме подали документите на 200 души, които са преминали през българо-турската граница и нямаме отговор от турската страна. Нямаме към момента и официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на това споразумение", заяви тя и добави, че ако някакво развитие по темата, то ще бъде след Европейския съвет.

Вицепремиерът уточни, че отказът на Турция да изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци не е свързано с двустранните отношения, а е свързано със споразумението с ЕС. Вътрешният министър допълни, че решението на България е да действа, така както е уговорено с турската страна в споразумението, като Анкара ще реши кога и как да действа. Бъчварова уточни, че България е успяла да върне на Анкара няколко турски граждани по силата на споразумението за реадмисия от предишни години.

"Все още изясняваме причините за стрелбата в к.к. „Слънчев бряг", каза още вътрешният министър. Относно изказването на главният прокурор Сотир Цацаров, че стрелбата срещу Димитър Желязков в к.к. „Слънчев бряг" е била за наркомясто, а не за паркомясто, както казваха от МВР, Бъчварова уточни, че веднага след инцидента министерството е казало, че това е поводът.

"Това, че има скандал по повод на едни паркоместа е поводът за този конфликт. Причините все още ги изясняваме, защото изискват по-добър анализ. Нямаме категорично становище и нито един професионалист не може да каже в момента какво е защото текат всички процесуално следствени действия. Работим по всички версии", заяви Бъчварова.

"На КПП в к.к. „Слънчев бряг" ще има служители на полицията и НАП, а контрол върху превозните средства ще бъде осъществяван по преценка на служителите", продължи министърът на вътрешните работи. Тя каза, че и преди е имало КПП на к.к. „Слънчев бряг", но сега идеята е да бъде увеличен броят на полицаите и да има инспектори на НАП с тях, за да може да бъде осъществяван контрол.

Бъчварова уточни, че на КПП по преценка на служителите ще се проверяват стикерите и документите, с които се движат автомобилите и камионите. Бъчварова уточни, че в северните курорти на страната има вече такива КПП. По думите ѝ на днешното правителствено заседание са обсъждали засилването на всички контролни органи.

"Разчитаме на много по-добър ефект и за решението да направим координационен център по аналог на добрите практики от Центъра за борба контрабандата в София, за да могат всички институции да си координират действията", каза още тя.

Министърът на вътрешните работи заяви, че всички мерки, които се изпълняват са били планирани месец преди стрелбата в комплекса срещу Димитър Желязков. "Това, което е по-различното е, че ги концентрираме в един интензивен план и график. Както и, че командироваме на по-високо ниво служители, за да можем да премахнем всички зависимости на местно ниво и да осъществим дали има или няма, в момента няма такива индикации", продължи Бъчварова и допълни, че всички проверки, които зависят от нея, са назначени. Бъчварова посочи, че прокуратурата действа по начина, по които и досега и има по-скоро оперативни функции". Тя коментира, че е голям проблем, че липсва координация между институциите.

"След цялостното проектиране на оградата по границата тя може да се оскъпи с 5-10 млн. лв. Допълнителното финансиране беше за участъка, при който отпуснахме средства при предишния транш за проектиране", коментира още министърът на вътрешните работи.

Вицепремиерът обясни, че най-вероятно с отпуснатите над 250 млн. лева за оградата от Министерски съвет през миналата седмица ще успее да се построи цялото съоръжение.

"Възможно е след окончателното проектиране да са необходими средства, но те ще бъдат доста по-малко", каза още Бъчварова.

Според нея още малко ще бъде необходимо, за да бъде изцяло завършено съоръжението. Министърът на вътрешните работи уточни, че корекцията на сумата зависи от самото проектирано, като каза, че е възможно да бъде между 5 и 10 млн. лв. за цялата ограда по границата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай