Споразумение за партньорство с ЕС прие МС

Европейските средства по почти всички оперативни програми са намалени

Споразумение за партньорство с ЕС прие МС | StandartNews.com

София. Министерски съвет прие на днешното споразумението на България за партньорство с Европейския съюз за следващия програмен период. Това стана на днешното редовно заседание.

"Целта е това да е споразумението на България, а не на една или друга политическа сила, не на едно или друго правителство, не на едно или друго министерство". Това каза след заседанието на кабинета вицепремиерът Зинаида Златанова.

През тази седмица този вариант на споразумение ще бъде изпратено на ЕК за провеждане на технически консултации, а подготовката на финалния вариант на споразумението ще продължи. Окончателният вариант на споразумението ще бъде изготвен след влизането в сила на европейските регламенти за следващия програмен период и след окончателното одобрение от ЕП на Многогодишната финансова рамка, допълни Златанова.

Предвидените средства по почти всички оперативните програми, които ще бъдат отпуснати от Европейската комисия (ЕК) за следващия програмен период, са по-малко в сравнение с парите, които бяха отпуснати за сегашния период. Това каза Златанова след приключване на заседанието на Министерски съвет. Т

„Не ми се иска европейските фондове да бъдат поле за политически битки, защото и да са така нищо добро не би последвало. Искам да призова всички участници в процеса да направим, така че малкият ресурс, с който разполагаме, да бъде усвоен така, че България да се възползва максимално от него и то до там, където е най-нужен", посочи Златанова. Тя се надява европейските фондове от поле за политическо противопоставяне да се превърнат в инструмент за обединение. 

"Ние подобрихме анализа и стратегията по отношението на селските райони, рибарството и аквакултурите. Подобрена беше връзката с инвестициите при изразходването на средствата от останалите фондове на ЕС. Подобрена беше и частта за конкурентоспособността и подпомагане на малките и средните предприятия. Ключов приоритет, на който се акцентира е електронното управление. Тъй като средствата от ЕС трябва да имат реален ефект върху уязвимите групи хора,специално внимание е обърнато на хората с увреждания и ромите. Подобрени бяха текстовете в споразумението в редица още ключови сектори", каза още Златанова.

България ще получи от Европейската комисия през следващия програмен период общо 6, 257 милиарда евро. Те са по линия на оперативните програми. През периода 2014-2020 година в страната ще действат ОП "Добро управление", ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", ОП "Региони в растеж", ОП "Развитие на човешките ресурси", ОП "Иновации и конкурентоспособност", ОП "Околна среда", ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

Най-голям ще е бюджетът на Оперативна програма "Околна среда", за която се очаква от ЕК да дойдат общо 1, 271 милиарда евро. За изпълнение на дейностите по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" се очаква Брюксел да отпусне общо 1, 207 милиарда евро, за дейностите по ОП "Региони в растеж" – 1, 170 милиарда евро, а за ОП "Иновации и конкурентоспособност" – 1, 037 милиарда евро. За целия програмен период за ОП "Развитие на човешките ресурси" от Европейската комисия ще получим 707,13 милиона евро, за – ОП "Добро управление" – 356,24 милиона евро, а за ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" - 508,04 милиона евро.

Страната ни ще работи по 11 тематични цели за следващия програмен период. За постигане на целта "Засилване на научноизследователската дейност, технологичното развитие и иновациите" са заделени общо 363,03 милиона евро, стана ясно още от заседанието. Около 211,47 милиона евро, или половината от тях, ще бъдат по линия на ОП "Иновации и конкурентоспособност", а 151,56 милиона евро ще бъдат от парите за ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". 0,45 % от бюджета на Програмата за развитие на селските райони също ще отидат за дейности за изпълнение на тази цел.

За дейностите по "Подобряване на достъпа до информационни и комуникационни технологии и на тяхното използване и качество" общо ще има 211,17 милиона евро, 190,05 милиона евро от тях ще дойдат от ОП "Добро управление", а 21,12 милиона евро ще са от бюджета на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Към тях ще се прибавят и 5 % от бюджета на ПРСР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай