Четвъртък,

Спират вдигането на годините за пенсия

От: Failed to load user -
6407
Спират вдигането на годините за пенсия
A
A
A

София. Плавното вдигане на възрастта за пенсиониране и на осигурителния стаж с по 4 месеца на година се спира. Това става ясно от актуализирания вариант на плана "Орешарски", който е внесен в парламента на 28 май. Така новите управляващи се отказват от пенсионната реформа на ГЕРБ, с която от 2012 г. започна постепенно увеличаване на годините за пенсия заради големите дефицити във фондовете на НОИ.

Златното швейцарско правило, с което всяка година ще се осъвременяват пенсиите у нас, пък ще започне да действа от 1 юли 2014 г., става ясно още от плана "Орешарски". Индексирането на парите за старост по това правило бе замразено от 2010 г. заради недостиг на средства в бюджета.

Социалното министерство няма да раздава пари на калпак. Хората на социални помощи ще ги получават само ако ходят на курсове по ограмотяване и квалификация. Тази заявка направи новият министър на труда д-р Хасан Адемов, който вече няколко мандата бе депутат от ДПС. Според него сегашното условие хората на социално подпомагане да вършат по 14 дни в месеца някаква работа към общината не е достатъчно.

По думите му само с получаване на образование и квалификация тези хора, които масово са неграмотни, имат шанс да се реализират на пазара на труда. "Ще следваме принципа - парите на данъкоплатците да попаднат при най-нуждаещите се, които не могат да се справят сами", каза още Адемов.

Първото спешно нещо, което той ще предприеме, е изпълнението на пакета стабилизиращи мерки, обявени вече в плана "Орешарски". Те са насочени към подпомагане на хората в неравностойно положение да изкарат по-леко зимата. Предстои да бъдат разработени нови критерии за достъп до енергийни помощи, така че повече хора да се възползват от тях. За 1 септември първолаците, в чиито семейства доходите са под 350 лв. на човек, ще получат еднократна помощ от 310 лв. вместо 150 лв. Друга мярка е вдигането на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2-годишна възраст също да стане 310 лв. при 240 лв. сега.

Приоритет на новия социален министър е и връщането на работодателите в тристранката. Те я напуснаха преди месец в знак на несъгласие с законови промени, които ги задължиха да си декларират имотното състояние. Ще въведем и повече стимули за предприемачите, така че по-гъвкаво да се наемат работници, каза още Хасан Адемов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com