Спешна промяна в правилника на НС. "Възраждане" далече от службите

Колисията за контрол над спецслужбите и СРС-тата ще има постоянен председател

Спешна промяна в правилника на НС. "Възраждане" далече от службите | StandartNews.com

Спешна промяна на правилника на Народното събрание поиска председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски днес. Причината е, че в момента “Възраждане” е начело на комисията за контрол над спецслужбите и СРС-тата в парламента, където шефският пост е на ротационен принцип.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски: Ужасяващ пробив в националната сигурност

В тази комисия председателите се сменят в началото на всяка пленарна сесия, като редът е спрямо числеността на групите. От четвъртък председател е Николай Дренчев от “Възраждане”.

Проруската партия "Възраждане" оглави контрола на българските спецслужби. Това е най-големият скандал. Не знам защо колегите от Атлантическото мнозинство не го коментират. Това е най-големият скандал. Застрашена е нашата сигурност и ще държа още днес да се вземат мерки. Комисията трябва да се промени, категорично заяви пред журналисти Делян Пеевски. Той ще поиска да има постоянен председател. Делян Пеевски беше подкрепен от ГЕРБ и от ПП-ДБ.

Председателят на тази комисия има достъп до най-секретната информация, напомни Пеевски. А изненадата на управляващото мнозинство от казуса, който сами са разписали в парламентарния правилник, обясни така: “Досега “Възраждане” се държаха като хора, които няма да оглавяват тази комисия, защото знаят за какво става въпрос и че са зависими.”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък критикува ПП-ДБ, че Дренчев е бил избран и с тяхната подкрепа, защото са осигурили кворум за провеждане на заседанието. Благодарение на тях този председател беше избран, и се надявам да кажат защо са постъпили така, каза той.

И ПП-ДБ не приемат “Възраждане” да е начело на комисията за спецслужбите, каза Кирил Петков. Той напомни, че България е европейска държава, а “Възраждане” заемат антиевропейски позиции.

Те могат да направят абсолютно всичко, както е добре известно. Ние можем да жалим в КС, но от днес нататък се съмняваме в неговата законосъобразност и безпристрастност, коментира лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай