Социолози съзират сценарий за вдигане на напрежението

Това са избори за трето място, твърди Гълъбов, БСП и ГЕРБ се изравняват, смята Асланов

Социолози съзират сценарий за вдигане на напрежението | StandartNews.com

София. Политиците и партиите правят всичко, за да има ниска избирателна активност - те имат интерес от това.

Такава хипотеза изрази пред БНР социологът Антоний Гълъбов. Според него става дума за кампания, която цели да се вдигне напрежението в страната и това евентуално да доведе до преналеждане на подкрепата за политическите формации. "Има достатъчно ясни говорители на тази теза, има достатъчно ясни технолози, които обикновено работят по този начин" посочи социологът.

По думите му има очакване това да скандализира обществото, да доведе до рязка промяна в очакванията за изборните резултати. "Аз не смятам, че това ще се случи. Няма да доведе до очакваното пренареждане. Това са избори за трето място, това не са избори за първа или втора политическа сила" заяви Гълъбов. Той е категоричен, че партиите не желаят по-висока избирателна активност.

Социологът Юрий Асланов пък констатира, че има отлив на избиратели. "Скандалът влияе на активността. Твърдите избиратели остават. Увеличава се шансът на малките партии".

"Нашите данни регистрират интензивен отлив на подкрепа на политическа партия ГЕРБ. Разликата с БСП е между 3-4 пункта, без да е разширена подкрепата за БСП. Очакваме към момента на изборите стойностите да се изравнят. Това ще затрудни съобщенията за победителя още в изборния ден, прогнозира Асланов. Той подчерта, че ако дистанцията във времето беше по-голяма - със сигурност ГЕРБ щеше да загуби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай