Социоложка каза как ще оцелее кабинетът "Денков-Габриел"

Това правителство изглежда все по-приемливо, смята Евелина Славкова

Социоложка каза как ще оцелее кабинетът "Денков-Габриел" | StandartNews.com

Има стабилизиране на обществените нагласи през юли, а това се отразява на възприемането на дейността на правителството. Такъв е изводът на социолозите от агенция „Тренд“ след най-новото им изследване по поръчка на „24 часа“ сред 1001 пълнолетни българи в цялата страна между 4 и 11 юли.

Работата на Министерския съвет се оценява по-положително сред анкетираните – 22% имат положително отношение. На обратното мнение са 64%. 14 процента не могат да определят отношението си.

„Това правителство изглежда все по-приемливо – над 50% от българското общество не иска предсрочни избори, защото са възприели този модел, който беше конструиран“, коментира пред бТВ социологът Евелина Славкова от „Тренд“.

Тя направи уточнението, че симпатизантите на ПП-ДБ в много по-голяма степен подкрепят кабинета „Денков“, докато при електората на ГЕРБ е 50 на 50.

Относно работата на Народното събрание данните са красноречиви – 77% имат отрицателна оценка. Положително настроени към депутатите са 14%, а 9% са с неутрална позиция.

Президентът традиционно е с най-голям дял положителна оценка – 37%. Отрицателна оценка на Румен Радев поставят 51%. Неутрални са 12%.

Социолозите попитаха и за кого бихте гласували, ако днес се провеждаха парламентарни избори. 24,8% от гласуващите биха избрали ГЕРБ-СДС.

Коалицията ПП-ДБ получава подкрепа от 19,1%. Подредбата спрямо последния вот за Народно събрание се запазва – „Възраждане“ – 15,5%, ДПС - 13,7%, БСП – 8,6%. „Има такъв народ“ би получила 4% от заявилите, че ще гласуват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай