Софиянски проговори. Три варианта за драмата в София

Каза как ще се отпуши работата на СОС

Софиянски проговори. Три варианта за драмата в София | StandartNews.com

Три варианта за решаване на драмата в София даде бившият кмет Стефан Софиянсик. След 5 гласувания СОС още не може да избере председател.

„Първият вариант е да изберат най-възрастния и да продължат да работят. Вторият вариант, понеже е добре председателят да бъде юрист, е на неполитически принцип избираш един от юристите. Третият вариант е за председател да бъде избран общинският съветник с най-дълъг стаж“, каза Софиянски.

Той коментира и промените в Конституцията. „Няма нищо лошо в двойното гражданство, дразнещото е, че се прави за конкретен случай. Запазва се квотният принцип на съдебната система, а това политизира“, каза той.

По негови думи е необходимо да се промени териториалното разделение на страната, тъй като 28 области са напълно излишно. „Седем области ще избират областните управители и обществения обвинител – главен прокурор на областта, т.е. избира се от населението. Тези седем души правят Висшия прокурорски съвет и на ротационен принцип се сменят всяка година. Това е начинът да бъдат независими“, предложи Софиянски.

Парламентът не трябва да се меси в избора на Съдийската колегия, смята той.

Третият проблем са служебните кабинети, посочи Софиянски. „Много по-положително ще бъде, ако президентът има право на законодателна инициатива и да му се отнеме правото на вето“, каза той. По думите на Софиянски няма логика кметовете да се избират от населението, а областните управители да се назначават от правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай