Смущаващи са информации за назначения сврързани с ДСБ

Смущаващи са информации за назначения сврързани с ДСБ | StandartNews.com

Опозиция не означава да бъдеш само против управлението, много често има опозиция вътре в самото управление, която му помага да се ориентира правилно. Това коментира пред bTV военният министър Николай Ненчев на фона на искрите, които все по-явно прехвърчат между ГЕРБ и ДСБ.

Той беше категоричен, че с лидера на „тъмносините" Радан Кънев не е говорил за политически назначения. Ненчев отбеляза, че всички в Реформаторския блок трябва да се стремят към пълна прозрачност и изпълнение на политическите си ангажименти, а ДСБ постига своите цели по отношение на съдебната реформа, изборът на нова Комисия за защита на конкуренцията и разследването на КТБ.

Ненчев подчерта, че до момента е получавал ясна и категорична подкрепа от ГЕРБ.

Той обаче призна, че са смущаващи информациите за политически назначения и неизгодни договори в „Терем" след назначаването в борда на директорите на лице, свързвано с ДСБ. Военният министър се ангажира да провери договора за правни услуги с външна кантора и по-специално дали това е именно кантората на Радан Кънев.

Като „твърде обезпокоително" той определи и твърдението, че шофьорът на новия член на борда получава 1250 лева заплата, като обеща, че ще бъдат взети необходимите мерки.

Николай Ненчев обяви, че е помолил Сметната палата да направи пълна проверка на ведомството му и вече ще спира обществени поръчки при най-малкото съмнение. Последната такава е за храната на армията и е на стойност около 26 млн. лева, като по нея е имало множество проблеми.

Именно във връзка с течаща проверка в МО е изпратен в отпуска Венислав Цанов, който в медийни публикации е определян като „сив кардинал" в министерството и отговорник за разпределянето на огромен финансов ресурс. „В Министерството на отбраната няма сиви кардинали, всеки, който ме познава, знае, че не търпя подобен тип отношение. (...) Отношенията ни са свързани само с проектите и поръчките", категоричен бе Ненчев, който припомни, че е заварил Цанов на поста.

Относно парашутите Николай Ненчев заяви, че е влязъл в МО в момента, в който оказалите се негодни парашути за специалните части са били готови и е трябвало да бъдат тествани.

„Ако аз бях поръчал тези парашути и бях убеден в техните качества, щях да съм първият, скочил с тях, както летях с МиГ-29", подчерта министърът.

Той допълни, че веднага след установяването на негодността ги е спрял от употреба, защото застрашават живота на войниците.

Ненчев хвърли вината на предишните ръководства на военното ведомство и се обяви категорично за строги наказания.

Николай Ненчев отказа да назове конкретната бройка войници, изпратени да пазят границата с мотива, че тази информация веднага ще стигне до каналджиите. Той посочи, че се провеждат всекидневни тренировки, а той ще се среща с колегите си от Македония, Гърция, Сърбия, Турция и Румъния, като ще поиска засилен обмен на информация.

По думите му са обезпокояващи както информациите, че ИДИЛ и други групировки внедряват свои членове сред мигрантите, така и данните, че като цяло нивото на търсещите убежище е много ниско.

„На никой няма да му е приятно непознат човек да му почука на вратата, още по-неприятно ще му е да влезе през прозореца", посочи Николай Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай