Смразяваща прогноза! Генерал каза да се готвим за война

Когато стане въпрос за война, цялото общество трябва да е готово да защитава къщите си, каза Константин Попов

Смразяваща прогноза! Генерал каза да се готвим за война | StandartNews.com

Смразяваща прогноза във връзка с една година от войната в Украйна направи ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в 44 НС, бивш командир на ВВС и началник на отбраната.

"Войната ни е научила, че държавните институции трябва да се готвят за военен конфликт. Готовността трябва да бъде повишена и съответно гражданите трябва да са решени да защитат страната си, ако това се наложи.

Когато стане въпрос за война, цялото общество трябва да е готово да защитава къщите си, семейството си, хората си и начина на живот. Това не е работа единствено само на МО, включва всички институции в държавата и държавното управление трябва да има нагласата, че такава опасност съществува и че трябва да се готвим.

Трябва да се готвим доста по-рано, а не, когато войските са на границата, защото става въпрос за въоръжение, екипировка, подготовка, инфраструктура и много други неща", коментира в обзорното предаване на Радио "Фокус" "Това е България" ген. Попов. Той е първият и единствен до този момент висш военен, който в прав текст публично заявява, че България трябва да бъде готова за евентуално въвличане в бойните действия на войната в Украйна, а българите трябва да се готвят за изпитанието да защитават родината си.

 "Тази война определя бъдещето на света. Този сблъсък има много голямо измерение. Тя поставя въпроса за това какво се случва на бойното поле, а в какъв свят ще искаме и ще можем да живеем в близките десетилетия, какво ще ни бъде отношението един към друг, ще има ли заплахи от ядрени оръжия, каква икономика ще има и какъв ще бъде нашият живот като отделни хора и личности", каза ген. Попов.

 Според него светът вече ще бъде напълно променен. Предстои да разберем обаче как ще живеем оттук нататък, как ще се изменят разбиранията ни за случващото се около нас.

Светът ще бъде по-разделен. Ще бъдат поставени под въпрос ценностите, които изповядваме - демокрация, автокрация, по какъв начин ще управляваме живота си. Изходът от тази война, който вече трудно може да предскажем вече една година, ще даде отговор на тези въпроси, но определено няма да живеем в света, който познаваме", каза той.

 Ген. Попов смята, че Русия е решителна в действията си. Тя ще се опитва да изтощи Украйна, за да откъсне, колкото се може повече територия и няма да се откаже от първоначалния си план.

"Кремъл прави опити да продължи ескалацията, да вкара допълнително сили и средства на бойното поле за овладяване на допълнителни територии, за изтощение на Украйна и в човешки план, и като материална техника и ресурси, нанасяне на удари по линиите за комуникации, така че да се срине решимостта на Украйна за водене на бойни действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай