Четвъртък,

Сметната палата уличи Автомагистрали

От: СТАНДАРТ -
Сметната палата уличи Автомагистрали
A
A
A

Одит на Сметната палата потвърди съмненията, че държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД е получило от държавата поръчки за над 4 млрд лв. в нарушение на изискванията на закона. От общо 14 договора в държавата за период от пет години, шест са сключени, без да се изисква провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка (т.нар in house възлагане).

ВИЖ ОЩЕ: БСП зове: Прокурори в Автомагистрали

Одитът ще бъде изпратен на Народното събрание, на Министерството на регионалното развитие, както и на Софийска градска прокуратура по нейно искане.

ВИЖ ОЩЕ: Защо отлетяха шефовете на АПИ? Министър проговори

Едно от условията за подобно възлагане е дружеството, което получава договорите, доказано да разполага с необходимите ресурси и капацитет за изпълнение на възложените дейности, което в случая с "Автомагистрали" не се е състояло.

ВИЖ ОЩЕ: "Автомагистрали" си обявиха заплатите

Договорите са били възложени на подизпълнители без публичност, без ясни критерии и проверка за свързаност между ръководството и служителите и лицата, на които се възлагат дейности.

Не е осигурена достатъчна конкуренция при извършване на подбора и се поражда риск от концентрация на възлагани дейности и публични средства в ограничен кръг трети лица, се казва в одита на Сметната палата. Тя е категорична, че констатираните пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството не дават увереност, че средствата са разходвани ефективно, конкурентно и прозрачно.

Одитът беше възложен на Сметната палата в края на миналата година от 44-то Народно събрания и обхваща периода от началото на 2016 г. до края на 2020 г. За това време "Автомагистрали" ЕАД изпълнява 14 договора за обществени поръчки на обща стойност 3 768 836 хил. лв. без ДДС, 12 от които са сключени с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), и 2 - с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Слежубният регионален министър Виолета Комитова разкри на брифинг вчера, че "Автомагистрали" са платили авансово над 180 млн. лева на външни фирми, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички