Защо отлетяха шефовете на АПИ? Министър проговори

84 проекта за свлачища отиват за проверка в АДФИ и НАП

Защо отлетяха шефовете на АПИ? Министър проговори | StandartNews.com

Предварителното финансиране на фирмите за свлачищата е причина за отстраняване на ръководството на АПИ. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която оповести на брифинг резултатите от проверката на "Автомагистрали" АД за група обекти, наречени свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна. Проверката е извършена след множество медийни запитвания, както и постъпили въпроси от комисията "Манолова" в НС, уточни министърът.

ВИЖ ОЩЕ: "Автомагистрали" си обявиха заплатите

430 милиона лева са отпуснати за решаване на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна.

Тези средства са постъпили в регионалното министерство и от там в АПИ.

От 430-те милиона, 231 милиона лева са преведени на дружеството "Автомагистрали", което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона и тези договори касаят 84 обекта. Говорим за 84 различни обекта, които са посочени конкретно, подчерта Комитова. И съобщи, че АДФИ и НАП започват щателна проверка на всичко, свързано с 84-те обекта.

Към днешна дата от всички 84 обекта имаме само един изпълнен - това е срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева по правилата инвестиционния процес с разрешение за строеж. Свлачището се срути седмици след укреплението бе открито от Борисов.

182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране, обясни министърът.

На въпрос какво може да стане с тези 25 фирми, които държат в себе си тези 182 милиона лева, Комитова отговори, че те са застраховани.

Министърът съобщи, че е извикала на разговор 25-е фирми, но нито една от тях не се е явила.

Всеки знае, че минават години докато се издаде разрешение на строеж, обясни министърът. По думите й, е било възможно финансирането да не се отпуска предварително за бъдещ строеж, който ще се реализира след 5 години.

Не съм в позиция да казвам колко е изгубила държавата от това. Оценките ги оставяме на други хора, допълни министър Комитова.

15 проекта са на хартия, 9 от тях очакват разглеждане, 4 са върнати, тоест много сме далеч от всички тези 84 да имаме разрешение за строеж. Към края на тази година вече е трябвало да сме в процес на наемане на техника и доставяне на материали, обясни министърът, цитирана от dir.bg.

На въпрос на журналисти за заплатите в АПИ, Комитова заяви, че те са увеличени с по 2 и нещо нагоре за 4 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай