Сметната палата дава на прокурор забавени одити за 1 млрд. лв. ВИДЕО

Цветан Цветков няма да бъде допуснат в Сметната палата, каза председателят

Сметната палата дава на прокурор забавени одити за 1 млрд. лв. ВИДЕО | StandartNews.com

Главният прокурор е сезиран за 20 забавени одита, включени в годишната програма  на Сметната палата за периода 2016-2021 година, които се отнасят за одитиран период от 4 до 8 години назад.

Това съобщи председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева в интервю пред БНТ. Забавянето не е позволило на одитната институция да прецени навреме законосъобразното управлание на публични средства на стойност над 1 милиард лв. Грънчарова уточни, че основната причина за бавенето на докладите са закъснели или непредставяни правни становища от Правна дирекция, която е подчинена пряко на председателя. Това се е случвало въпреки многократните докладни записки на ресорния заместник- председател до тогавашния председател Цветан Цветков.

Грънчарова бе категорична, че ако Цветков  дойде утре в 9 часа и поиска да влезе в кабинета на шефа на Сметната палата, той няма да бъде допуснат. Тя  припомни, че след като се е произнесъл Конституционният съд по дело № 5, като е решил, че освобождаването на Цветан Цветков като председател на Сметната палата е противоконституционно,  има ново решение на Народното събрание от 7 юли 2023 година, с което се определя изпълняващ длъжността председател да бъде Горица Грънчарова-Кожарева до избора на постоянен.  „България е парламентарна република и е въпрос на институционална култура уважението, което дължим на Народното събрание и неговите актове“, посочи  тя.

Грънчарова каза още, че не е търсила подкрепа от депутатите от ГЕРБ и ПП-ДБ, които в петък гласуваха това решение. То бе подкрепено в пленарна зала с вота на 161 народни избраници от общо гласували 168. "Това е правен казус, той се решава по правен начин. Не с търсене на подкрепа от политиците", категорична бе тя.

Какво свърши Сметната палата за пет месеца

Макар че Конституционният съд се произнесе, че процедурата по освобождаването на Цветан Цветков е в противоречие с Конституцията, това не означава, че той трябва да бъде възстановен автоматично на поста си. 

"Решението на НС за това е невалидно, но то няма възстановителна сила, подобно на съдебните решения при незаконно уволнение, още повече че мандатът на Цветков беше изтекъл към момента на освобождаването му. Отговор за това какво следва след произнасянето на КС – ще се върне ли Цветан Цветков начело на Сметната палата, или не, дължи Народното събрание. Законът за Конституционния съд (чл. 22, ал. 4) го задължава да уреди правните последици от противоконституционния си акт", коментира правният портал Lex.bg. В крайва сметка с решението си от 7 юли 2023 г. Народното събрание се произнесе, че Горица Грънчарова-Кожарева остава председател на Сметната палата до избирането на нов.

Целият разговор с Горица Грънчарова - във видеото:

https://youtu.be/wNn5gPeqNDU

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай