Какво свърши Сметната палата за пет месеца

Писмо с отчета за свършената работа е изпратено и до председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков

Какво свърши Сметната палата за пет месеца | StandartNews.com

Успешно проведен изпит за одитори, какъвто не е правен през последното десетилетие,  но е много важен за кариерното развитие на стажант-одиторите. Оповестяване на доклади и части от тях, които са били изпращани на прокуратурата, поради което не са били публикувани, макар че за тях е идвала обратна информация за предишни периоди. Приемане на 21 забавени през годините доклади за извършени одити на министерства, ведомства и общини.  Това е част от дейността на Сметната палата в периода от 20 януари 2023 г., когато Народното събрание освободи председателя Цветан Цветков, до 06 юли 2023 г.

На 06.07. 2023 г. ръководството на Сметната палата прие решение за оповестяване на информация за напредъка в дейността на институцията в периода 25.01.2023-06.07.2023 г. Писмо с отчета за свършената работа е изпратено и до председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков.

Информацията се отнася за предприетите от Сметната палата действия за преодоляване на установени слабости и за напредък в работата, който бе постигнат в резултат на нов стил на управление в екип и нова, по-ефективна организация на професионалните ресурси. 

Благодарение на професионализма  и екипната работа на администрация, одитори, началници на отдели, директори, заместник-председател и членове на ръководството, наред с активните действия за преодоляване на съществените забавяния при част от одитите, в рамките на 23 проведени заседания Сметната палата прие общо 118 одитни доклада, резултатите от които вече са оповестени.

Ръководството взе решение за прекратяване на 16 броя одитни задачи, които заради забавянето са изгубили своята актуалност поради променена правна уредба и отдалеченост във времето на одитирания период  между 4 и 8 г. Става въпрос за одити, включени в програмата на Сметната палата за периода 2016-2021 г.  В същото време е осигурена допълнителна методологична и правна помощ за приключване на останалите забавени одити, по които констатациите, изводите и препоръките остават актуални спрямо правната уредба към настоящия момент. В резултат са приети 21 одитни доклада, а при други 11 е стартирана процедура по връчване на проект на одитен доклад на ръководителите на одитираните организации с цел финализиране на одитите.

Сред най-важните дейности през посочения 5-месечен период са направените стъпки за преодоляването на слабостите в административния капацитет на Сметната палата. В периода 2016-2022 е отчетено значително текучество на одитори, като основната причина са ниските възнаграждения. Затова са предприети действия  за осигуряване на повече средства за възнаграждения на персонала в Сметната палата.

Напредъкът в дейността на Сметната палата е налице въпреки атаките, на които бе подложена институцията през последните пет месеца. Положителните резултати се дължат най-вече на професионализма и усилията на одитния и административния състав на Сметната палата. Без работата в екип на всички служители, те не биха били възможни.   

---------------------

ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАПРЕДЪКА В ДЕЙНОСТТА НА СМЕТНАТА ПАЛАТА В ПЕРИОДА 25.01.2023 г. ДО 06.07.2023 г.

Във връзка с обнародването и влизането в сила на решението на Конституционния съд и предстоящия избор на нов председател на Сметната палата, настоящата информация има за цел да представи основни аспекти от дейността на Сметната палата, по които е постигнат напредък през изминалия период от 25.01.2023 г. до 06.07.2023 г. 

Създаване на организация за приключване на забавени одитни доклади

Установено е, че към края на януари 2023 г. са налице множество одитни задачи, включени в годишните програми за одитната дейност на Сметната палата от периода за 2016 – 2021 г. , които се намират на различен етап, но по тях все още няма връчени или приети одитни доклади.

След направен анализ са предприети действия за приключване на забавените одити в няколко посоки:

* прекратяване на 16 бр. одитни задачи, за които е преценено, че забавянето на резултатите от тях е толкова съществено, че съдържащата се в тях информация е загубила полезността си за потребителите поради променена правна уредба и отдалеченост във времето на одитирания период;

* осигуряване на допълнителна методологична и правна помощ за приключване на останалите одити, в резултат от което са приети 21 одитни доклада, а при други 11 бр. е стартирана процедура по връчване на проект на одитен доклад на ръководителите на одитираните организации с цел финализиране на одита.

Наред с активните действия за преодоляване на съществените забавяния при част от одитите, в рамките на 23 проведени заседания Сметната палата е приела общо 118 одитни доклада, резултатите от които вече са оповестени.

Оповестяване на констатациите от одитни доклади, които са били изпратени на Прокуратурата на Република България и за които наказателните производства са приключили

В рамките на периода, Сметната палата за пръв път оповести одитни доклади и части от тях, които през годините са били изпращани на органите на прокуратурата за проверка относно наличие на данни за престъпления, поради което съответните им части не са били публикувани, независимо че информация от Прокуратурата на РБ е постъпвала в Сметната палата и в предходни периоди.

В резултат от извършен преглед и анализ, на 26.06.2023 г. на интернет страницата на Сметната палата са оповестени констатации за одитни доклади, за които е налице надлежно уведомяване от страна на главния прокурор за издадени постановления с отказ от образуване на наказателно производство или за прекратяване на производството.

С предприетите действия е дадена изискващата се от закона публичност на одитните доклади в тяхната цялост и е поставено начало на практика за регулярно оповестяване.

Провеждане на изпит за одитори в Сметната палата

След близо 10-годишно прекъсване, на 27.04.2023 г. отново беше проведен изпит за одитори в Сметната палата. По този начин беше дадена възможност на многобройните стажант-одитори да изпълнят едно от законовите изисквания за заемане на одиторска длъжност в Сметната палата.

Резултатите от изпита дадоха шанс за кариерно развитие на 25 стажант-одитори, което в бъдеще се очаква да подпомогне одитната дейност на Сметната палата, тъй като одиторската позиция им дава право за пълноценно участие в одитите.

Финансово обезпечаване на дейността

През последните 10 години е налице съществено изоставане в размера на възнагражденията на одиторите и служителите спрямо изпълнителната власт и администрацията като цяло. Тази тенденция се отразява крайно негативно върху възможностите за привличане и задържане на компетентни и мотивирани кадри.

В периода са предприети действия за осигуряване на повече средства за възнаграждения на персонала в Сметната палата, в резултат от което се очаква в бюджета за 2023 г. да се осигури 30 % увеличение.

Наред с конкретните сфери, в които е налице съществен напредък в дейността на Сметната палата, в периода от 25.01.2023 г. до 06.07.2023 г. продължи да се осъществява активно одитната дейност, както и ангажиментите по линия на международното сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай