Сменят контрола над акцизните стоки

Подготвят нова структура на Агенция "Митници"

Сменят контрола над акцизните стоки | StandartNews.com

Боровец. Наредбата за контрол при производството на акцизни стоки с помощта на измервателни уреди ще бъде променена. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Петър Чобанов в Боровец.

Ще отпаднат параграфите, които са излишна тежест за бизнеса, заяви той. Предвижда се да има само смислени измервателни уреди, които да дават информация за важни показатели, имащи отношение към контрола, обясниха участници в работните групи за промяна на наредбата. Няма да налагат нови инвестиции в измервателни уреди, но промените ще доведат до затягане на контрола. За тази промяна бизнесът настоява от много време, но предишното правителство не чу доводите му. Наредбата касае контролните прибори за рафинерията, цигарените фабрики и вносителите и износителите на алкохол, цигари и горива.

Министър Чобанов е поискал доклад от новия шеф на Агенция "Митници" Павел Тонев за състоянието на отделните звена там. В системата ще има структурни промени. Част от тях ще бъдат свързани с предложението на МФ митничарите да имат достъп до данните на МВР. Езикови курсове на митничарите и нов модел на проследяемостта на вноса и износа са част от предстоящите промени. От 2014 г. ще се следи и проверява всеки камион, който влиза и излиза от страната. Според Чобанов мерките на предшественика му Симеон Дянков, съчетани с вдигането на акциза на цигарите, са се отразили негативно на приходите. "Обемите, които се потребяват, са много под нивата преди вдигането на акцизите, което създава съмнения за контрабанда", каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай