След 5 часа дебати вотът на недоверие бе отложен за петък

След 5 часа дебати вотът на недоверие бе отложен за петък | StandartNews.com

В парламента си говориха кой е плешив, нисък и грозен

София. Вотът на недоверие към правителството в областта на енергетиката, внесен от ГЕРБ, ще бъде гласуван в петък след 09.00 часа.

Дебатът по вота в пленарна зала продължи почти пет часа.

Министър-председателят Пламен Орешарски пристигна в пленарната зала в края на дебатите, при което депутатите от ГЕРБ напуснаха залата.

„Останах с впечатление, че вносителите на вота искат да ми зададат въпроси. Когато дойдох, те излязоха. Затова мисля, че не си струва да влизам в дебат с представителите на партиите, които подкрепят кабинета", заяви премиерът.

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев обяви, че ще внесе в Народното събрание нова стратегия за развитие на енергетиката през месец юни.

Новата стратегия ще се базира върху либералицация на пазара и изпълнение на ангажиментите към ЕС, стабилизиране на ключовите дружества в сектора и връщане на баланса, диверсификация на маршрутите и източниците на доставки, спиране на разпродажбата на активи в сектора.

Според Стойнев енергетиката е част от националната сигурност, а с навлизането на чуждестранни капитали отговорността на държавата е била поставена на ръба. Дългосрочните договори, сключени с американските компании в "Марица изток", договорите за преференциални цени на производителите на зелена енергия и продажбата на остатъчните дялове в ЕРП-тата поставиха под риск енергетиката, каза Стойнев.

На големите енергийни проекти гледаме само през призмата на националния интерес, подчерта Стойнев. Според него България има интерес да развива както газовата, така и ядрената си енергетика, а спекулуирането с отношенията с Европейската комисия и излишното политизиране на проектите няма да ни донесе нищо добро, предупреди той.

"Южен поток" остава стратегически и европейски проект, на който държим въпреки натиска от опозицията, каза министърът и изреди основните параметри по договора: годишната лихва по заема е намалена от 8% на 4.25%, БЕХ ще може да задържа 20% от дивидентите още от годината на достигане на пълния капацитет - 2018 г., а с останалите ще обслужва заема към "Газпром в рамките на 22 г. Заемът ще е 620 млн. евро и ще се усвоява в хода на строителството. Договорът е 5 г. гратисен период до 2019 г. когато се очаква първият дивидент. Държавата не дава никакви гаранции по заема, увери Стойнев, за разлика от ГЕРБ, които били готови да дадат корпоративни гаранции.

Българският енергиен холдинг пък ще ползва дивиденти от тръбите през цялото експлоатиране на проекта, а не както е било договорено от ГЕРБ - 15 години да не ползва никакви дивиденти, подчерта Стойнев.

Ядрената енергетика ще се развива заради интереса на България, каза Стойнев. Той упрекна ГЕРБ за много грешки по проекта "Белене", които сегашните управляващи опитват да поправят в процеса, заведен от руската страна.

Дебатите преминаха и през обичайните нападки между представителите на различните политически сили.

До размяна на остри реплики стигнаха Владислав Николов от ГЕРБ, зам.-председателят на парламента Мая Манолова и Кирил Добрев от левицата.

"Госпожо председател, искам да ви обърна внимание, че е непристойно един министър да ми клати глава и да ме заплашва с жестове и групата вдясно. А тези отляво, моля ви да мълчите! Хората са ви дали вот и са ви казали какво е отношението към вас", каза Владислав Николов от ГЕРБ.

Мая Манолова се опита да го прекъсне, като обясни, че думата му е дадена в рамките на дебата, а не да обижда енергийния министър Драгомир Стойнев.

Думите на Николов към Стойнев предизвикаха депутата от Коалиция за България Кирил Добрев, който се обърна към колегата си от ГЕРБ: "Как си клати Стойнев главата си е негова работа. Аз казал ли съм ти, че си метър и четиридесет? Стани да видиш колко си голям". Мая Манолова се опита да прекъсне съпартиеца си, но Добрев продължи с въпросите към Николов: "Казал ли съм ти, че си плешив и че си грозен?".

По-рано през деня депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Красимир Янков оспориха правото на ГЕРБ да иска вот на недоверие по темата за енергетиката, защото именно заради протестите срещу енергийните цени падна кабинетът "Борисов".

От Атака също се включиха в дебатите, но с уговорката, че ще разобличат управлението на ГЕРБ. Магдалена Ташева изказа подозрението, че вотът на недоверие е угодничество в интерес на чужди сили и по-специално на "американската върхушка", която искала спирането на "Южен поток".

В грабежа на българската енергетика няма невинни, каза Ташева като проследи развитието на сектора от времето на кабинета "Костов".

От името на ДПС се изказа само Рамадан Аталай, който е и председател на парламентарната комисия по енергетика. Той обясни сегашните проблеми с погрешната политика, водена при управлението на ГЕРБ, които инерционният сектор все още не можел да преодолее. Напомни за ускореното въвеждане на ВЕИ мощности и за "кадровия кадрил" в ДКЕВР .

Независимите депутати, присъединили се към България без цензура, не взеха участие в разискванията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай