След спешна среща! Разбраха ли се ГЕРБ и "Промяната"

Партийните ледове се топят бавно

След спешна среща! Разбраха ли се ГЕРБ и "Промяната" | StandartNews.com

Разбраха ли се ГЕРБ и "Промяната"? Въпросът висеше няколко часа в парламента, докато делегации на двете най-големи сили в парламента разговаряха след днешния фалстарт на същинската пленарна работа. Залата отново зацикли върху избора на председател на парламента, както се случи и при старта на миналия парламент. ГЕРБ отново предложи Росен Желязков, той отново събра само 79 гласа.

ВИЖ ОЩЕ: Всички се питат какво си каза Борисов с Костадинов и с Христо Иванов

Асен Василев предложи ГЕРБ и ПП-ДБ да излъчат председател на НС на ротация през два месеца, Борисов отговори с офертата служебният кабинет да стане редовен и всички постове в държавата да са на ротация.

ВИЖ ОЩЕ: След спешна среща! Разбраха ли се ГЕРБ и "Промяната"

Няма окончателно решение за председателя на парламента. Много по-добре е да се взема комплексното решение за това каква ще бъде законодателната инициатива на парламента и това да е обвързано с избора на председателя на парламента, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след среща с ПП-ДБ.

ВИЖ ОЩЕ: Пак фалстарт за шеф на парламента. Асен Василев с иновация

Тя уточни, че се водят разговори не само за първия сред равни, но и за всички бъдещи законодателни инициативи.

ВИЖ ОЩЕ: ИТН влезе в ролята на контрольор. Следи партиите

"Считаме, че разговорът трябва да бъде не по отношение на личността и от коя парламентарна група ще бъде, а и за възможните решения. Всички днес обявихме, че е важно да търсим диалог и съгласие заради България и смятам, че този разговор повече от 2 часа е стъпка в тази посока", отбеляза Атанасова.

„В следващите дни ще инициираме работни групи, които да търсят консенсус за законодателните инициативи - еврозона, Шенген, правосъдна реформа, цените, инфлацията”, добави тя, като уточни, че разговорите са минали на добър тон.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ с призив към партиите. Новите цели

"Основното нещо, за което говорихме, е, че за да може НС да си свърши работата, трябва да има ясни законодателни приоритети. Предложението, което направихме, не беше отхвърлено, но няма и как да бъде прието, без да има ясни законодателни приоритети. Законодателните промени са ясно очертани от наша гледна точка, те бяха в речта на г-н Петков", заяви от своя страна съпредседателят на ПП Асен Василев.

ВИЖ ОЩЕ: Костадинов плаши предатели и чужди агенти

Кирил Петков уточни, че законите, които са нужни, са свързани със Шенген, еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост и правосъдната реформа.

От ПП смятат, че трябва да се гласува бюджет възможно най-бързо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай