Слави скочи в защита на свой министър, каза какво ще стане

Александър Николов беше министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков

Слави скочи в защита на свой министър, каза какво ще стане | StandartNews.com

Докато бе министър на енергетиката на България Александър Николов безусловно е защитавал българския национален интерес. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов.

„Александър Николов е професионалист и прекрасно знае и как да си върши работата, и как да защитава интересите на България. И точно затова той ще бъде оправдан“, пише Трифонов.

Александър Николов беше министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков, издигнат от "Има такъв народ".

Днес той бе обвинен, че не е било прието предложението на "Газпром" да се плаща за доставки на газ в рубли. Това каза за БТА адвокатът му Ина Лулчева. Тя беше с Николов в Националното следствие. "Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия", каза Николов пред медиите.

Разследването е по няколко линии, основно те са били насочени във връзка с формирането на официална позиция на "Булгаргаз" за предложената схема на плащане за доставки на газ от "Газпром" по договора, изтекъл в края на миналата година.

Бившият енергиен министър Александър Николов е обвинен за умишлена безстопанственост и затова, че не е контролирал бившия директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Той има също обвинение за безстопанственост. Заместникът на Николов - Данаил Николов е обвинен за престъпление по служба. Според разследващите той е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за търговско дружество „М.“ ЕАД. Тримата обвиняеми са с наложена прокурорска мярка "подписка".

На 3 април Николов каза, че има заявено официално искане за плащане в рубли на природния газ. Той припомни, че позицията на Европейския съюз (ЕС) е, че подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма как да се поддава на изнудване. В договорите между партньорите ясно е разписан начинът на плащане и той не включва плащане в рубли, поясни тогава Николов.

В края на април тогавашният премиер Кирил Петков заяви, че  доставките са спрени от 9:00 часа на 27 април, след като правителството е било уведомено предходната вечер.

Също на 28 април бе съобщено, че всички страни от ЕС са се съгласили, че няма да плащат на Русия пряко в рубли за газовия си внос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай