Съкровище от природен газ в България. Можем ли да го ползваме?

Според американски доклад у нас се крият 480 милиарда кубични метра

Съкровище от природен газ в България. Можем ли да го ползваме? | StandartNews.com

България има възможности да добива природен газ на собствената си територия, съобщи пред Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Според американски доклад у нас се крият 480 милиарда кубични метра природни газови хранилища в района на Етрополе.  

“Когато аз станах министър тази възможност все още се проучваше от предходното правителство. До момента, в който стана голямата драма със шистовия газ и "Шеврон", те не скриха, че ще използват фракинг технология, за да добиват газа в своята област”, каза Трайков.

По думите на Трайчо Трайков фракинг компанията му е потвърдила, че ще “започнат добив догодина”. Но “същото са казали на министъра преди мен и на този след мен”, припомни Трайков.

“В края на 2012 година, когато на поста вече е бил моят наследник, фирмата е получила 35- годишна концесия за добив от правителството, но до момента не ми е известно да са добили нещо”, коментира още бившият енергиен министър.

Нужно е да се направят сериозни проучвания, за да стане ясно дали е възможен добив на газ у нас, смята Трайчо Трайков.

Той коментира договорените между премиерът Кирил Петков и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на “Газпром”. “Всичко е възможно”, каза Трайков, но според него е нужда повече информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай