Скандалът трещи! Скопие пусна "черен списък" на български политици

Ето кои имена са в него

Скандалът трещи! Скопие пусна "черен списък" на български политици | StandartNews.com

Скандалът с опитите на Скопие да изчегърта български политици расте. Той бе запален от президента СтевоПендаровски, който обяви, че РС Северна Македония не трябва да пуска един евродепутат и още български политици на 4 фавруари за честванията на Гоце Делчев.

ВИЖ ОЩЕ: Радев попари Скопие. Последно предупреждение

Опозиционната македонска партия "Левицата" публикува списък с български граждани, на които да бъде забранено да влизат в Република Северна Македония. Сред тях са евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев, бившият военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, бизнесменът Милен Врабевски и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

ВИЖ ОЩЕ: Скопие мина границата. Скандално решение срещу българи

По неофициална информация тези имена присъстват и в списъка на Стево Пендаровски за забрана да участват в честванията за Гоце Делчев. До този момент македонският президент не е посочил конкретни лица.

ВИЖ ОЩЕ: Джамбазки даде голямо обещание на Скопие

Предложението на държавния глава в прав текст звучи така:

"Да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против Северна Македония".

Аргументът гласи, че в България имало структури, които и финансово и с транспорт ще подпомогнат голяма група хора от България да отидат в Македония на 4 февруари. Пендаровски допълни, че част от тези структури били свързани с руската разузнавателна служба.

"Ако на 04.02. не реагираме, както би реагирала всяка сериозна държава - има риск да дойдат много хора с лоши намерения към Македония и към македонците", каза той.

Нямах намерение да ходя в РС Македония, но след такава покана не мога да отказа, коментира Джамбазки. Той заяви, че все още не е получил такава забрана.

"Не ми е известно, но предполагам, че скоро ще разберем. Но забравянето на който и да било български гражданин да защитава правата на македонските българи е скандално искане от страна на властите в Македония. Всъщност тези, които трябва да бъдат забранени, са Пендаровски, Ковачевски, Османи, които провокират със своите изказвания антибългарска истерия и които прикриват нападения на хора, заради тяхното българско самосъзнание", каза Ангел Джамбазки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай