Радев попари Скопие. Последно предупреждение

Президентът: Ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че на тази антибългарска истерия да се сложи край

Радев попари Скопие. Последно предупреждение | StandartNews.com

Президентът Румен Радев заяви, че институциите на Република Северна Македония (РСМ) не само трябва да докажат, че не са част от антибългарската кампания, но трябва да докажат и, че се борят срещу нея.

ВИЖ ОЩЕ: Джамбазки даде голямо обещание на Скопие

Той коментира изказването на македонския си колега Стево Пендаровски, в което той отправя обвинения срещу България и иска налагане на забрана за влизане на български евродепутат и някои политици.

ВИЖ ОЩЕ: Скопие мина границата. Скандално решение срещу българи

"Сега разбирате защо толкова много се борих правата на македонските българи да бъдат защитени в Конституцията на тази страна и това да бъде задължително условие за започване начало на преговорите. Така че РСМ не е и започнала преговорите, тя още не е отворила вратата за стаята, където се водят тези преговори", каза държавният глава.

"Очаквам институциите на РС Македония да докажат не само, че не са част от антибългарската кампания - това вече не е достатъчно, крайно време е те да докажат, че се борят активно срещу тази кампания. И в нашия случай - бъдете сигурни, че ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край", добави той.

Президентът Стево Пендаровски обяви след заседание на Съвета за сигурност, че ще предложи на правителството български евродепутат и още няколко души от България да получат забрана за влизане в РС Македония. Той, обаче, не пожела да каже дали става въпрос за съпредседателя на ВМРО Ангел Джамбазки.

Не мислех да хора в РС Македония, но след такава покана не можа да откажа, отговори Джамбазки.

Междувременно секретарят на организацията „Цар Борис III“ Християн Пендиков остава за лечение във ВМА у нас, след като миналата седмица трима души го нападнаха пред ресторант в Охрид. Заподозреният за нападението македонски гражданин Илия Спаески е арестуван за 30 дни.

Все още се водят процесуални действия за другите двама, присъствали на побоя. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай