Скандалът расте! Сарафов с ответен удар

Зам.-главният прокурор излезе със специална позиция за исканата му оставка

Скандалът расте! Сарафов с ответен удар | StandartNews.com

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който е и шеф на следствието, излезе със специална позиция във връзка с фактите и обстоятелствата около атентата срещу главния прокурор Иван Гешев. Той направи това, след като "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха оставката му и отнемане на разследването на атентата срещу главния прокурор Иван Гешев от НСлС.

МВР-шефът Иван Демерджиев съобщи днес в пленарна зала, че Гешев е пътувал сам в колата, пред която на 1 май избухна бомба. В деня на атентата информацията, че в бронирания джип е пътувало и семейството на обвинител № 1, бе потвърдена пред репортери от Сарафов.

"Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата. Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си.", гласи позицията на Сарафов, изпратена до БТА.

Сарафов заявява, че съжалява, ако е внесъл объркване, че семейството на главният прокурор е пътувало с него. Като уточнява, че тази информация не е била изнесена първо от него. "Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден – 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: „Кой е бил в автомобила с главния прокурор“, допълва директорът на следствието.

"Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки“, посочва в своята позиция Борислав Сарафов.

Ето цялата позиция на Борислав Сарафов:

Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата. Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си. В този смисъл искрено съжалявам, ако аз съм внесъл объркване, че семейството на главният прокурор е пътувало с него, макар че това не беше изнесено първо от мен. Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден – 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: „Кой е бил в автомобила с главния прокурор“.

Междувпрочем, именно аз поисках съдействие по разследването от Европол и други наши международни партньори, които освен, че фактически ще подпомогнат разследването, ще осъществят и своеобразен мониторинг върху казуса, именно предвид неговото политизиране.

Същевременно няма да позволя доброто ми професионално име и репутация, изграждани съвестно и почтено в продължение на 28 години,  да бъдат опетнени от лице, добре известно ми в професионален аспект от близките си връзки с покойния вече контрабандист Косьо Самоковеца, срещу когото лично съм водил досъдебни производства.

Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки“. Продължавам да смятам, че България е правова държава и затова не ми е ясно, как представител на законодателната власт, може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега.

Уверявам българската общественост, че както аз, така и моите колеги, ще продължим да изпълняваме своите служебни задължения обективно, професионално и безпристрастно – единствено съобразно фактите и закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай