Скандалът трещи! Вътев отговори на протестиращите земеделци

Всичко е с главата надолу, каза министърът

Скандалът трещи! Вътев отговори на протестиращите земеделци | StandartNews.com

Скандалът между протестиращите земеделци и ресорният министър ескалира. Въпреки подписаното вчера споразумение с част от фермерите, земеделските протести продължават днес. Те ще са под прозорците на Министерски съвет и на 21 точки в страната.

ВИЖ ОЩЕ: Земеделци отново на бунт. Блокади на 21 места в страната

Част от протестиращите всъщност нямат желание за диалог, затова ще продължават да протестират. Ние ги поканихме, но те отказаха, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев в интервю за Нова тв.

Казаха, че било късно за диалог и сега искат оставки. Когато има желание за диалог, има и резултати, както вчера. А когато има желание за протести, трябва да търсим друга цел на тези протести. Ако можеше да се решат проблемите на земеделието с моята оставка, нямаше да ги чакам да я поискат, посочи Вътев.

Претенциите са едно, фактите са друго. Проблемът е, че всеки артикулира свободно всякакви цифри. Истината е, че 80% от плодовете  и зеленчуците в България са вносни. Около 40% от свинското месо е внос. Към 90% от говеждото е внос. Нашето производство е прекалено малко и свито. Причините за това са многолетни. Процесите в земеделието кореспондират изключително пряко с природните закони, каза министър Вътев.

Битката е дела на българското производство да нарасне на пазара. Само че за да стане това, трябва да имаме изключителна концентрация върху пазарната конкуренция. Трябва да направим всичко, за да спечелим тази конкуренция. Трябва да имаме по-висока производителност, която води до по-ниски себестойности и по-висока конкурента цена. Класическия пример - в момента без поливане постигаме 400 кг царевица от декар. С поливане - от 1600 до 2000 кг. Това е четири пъти разлика само с едно поливане. А нямаме поливане, защото всичко е разрушено и разграбено през годините и сега започваме да го възстановяваме, коментира още министърът на земеделието.

По подобен начин стоят нещата с плодове и зеленчуци, мляко и месо. При млякото, ако имаме високопродуктивни животни, ще имаме конкурентно мляко, защото и себестойността му ще падне, обясни той.

Всичко е в насипно състояние и с главата надолу, посочи министърът.

Не трябва да се угажда, а трябва да се търсят резултати. 2023 г. наистина е много тежка за зърнопроизводителите, защото те засяга много скъпа реколта през 2022 година. Те тогава имаха големи печалби наистина, но тогава с печалбите нарастнаха драстично цените на торовете и на всичко, което определя заложената реколта, посочи той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стоян
преди 2 месеца

Чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри секса ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя:---- https://do.my/biox

Откажи