Скандалът трещи! ДАНС впрегнати да пазят дерогацията

Скандалът трещи! ДАНС впрегнати да пазят дерогацията | StandartNews.com

Скандалът с дерогацията става расте със страшна сила!  Никола Янков - бивш зам.-министър на транспорта и на икономиката, който също е бил и в Надзорния съвет на "Лукойл" обяви, че на разузнаването е възложено да напишат нещо, което да оправдае текущата позиция на премиера Николай Денков и правителството. По думите му интересът на премиера е да се запази дерогацията. Той обясни това с пазене на руските интереси.

"Съжалявам, че Министерският съвет и премиерът Денков са възложили на разузнаването да пише доклади с неизвестно каква цел. Това, което обикновено се прави в такава ситуация, е да отидете и да попитате 10-те или 20-те най-големи търговеца на пазара на горива в България, които реално снабдяват българските граждани и потребители с горива, какви са техните алтернативи за доставка, какви са техните възможности да увеличат доставките към пазара при определени хипотези. Това, неизвестно защо, не се е правило досега. Вместо това питате ДАНС - ДАНС не се занимава с доставки на горива?! Очевидно е, че тези агенции са активирани да пишат доклади с цел да се обоснове тезата, че дерогацията трябва да остане", каза Янков.

Той бе категоричен, че проблем с доставките на пазара на горива в България няма. Той подчерта, че "Нефтохим" е спирал през годините за планови ремонти, но никой не е усещал.

"В България съществува 120-дневен запас от нефт и нефтопродукти на склад и тези количества са достатъчни, за да обезпечат потреблението на пазара за месеци напред. Тези количества са налични и могат да бъдат доставени на пазара във всеки един момент, независимо къде се намират", категоричен бе експертът.

"Големият риск не е да спре "Лукойл", защото няма откъде да се набави нефт, големият проблем за България и рискът за националната сигурност е "Нефтохим" да бъде санкциониран като фирма, нарушаваща санкцията на ЕС заради контрабанда на горива, рафинирани от руски нефт, към други държави, което е забранено по условията на нашата дерогация и по санкционния пакет на ЕС", смята Никола Янков. По думите му обаче държавата България няма общо с това и единственото, което може да стане, е страната ни да падне още като репутация в очите на нашите партньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай