Цонев: Няма нито една причина дерогацията да остане

Бензинът е по-скъп, санкциите се нарушават, каза той

Цонев: Няма нито една причина дерогацията да остане | StandartNews.com

Всички аргументи дерогацията да продължи са несъстоятелни, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, който е председател на Бюджетната комисия в НС. 

Трябва да се внесе яснота по темета "Лукойл", защото явно тя не се разбира, щом се гледа за трети път, каза той. 

"Дерогацията бе приета с аргумента българските граждани да имат по-евтини горива, да не се затруднява работата на рафинерията, и да се следи дали се изпълнява санкционният режим", припомни Цонев. 

И подчерта, че хората у нас не са получили ценова облага от това, че правим изключение от забраната. 

"Бензинът е по-скъп от 7-8 държави в Европа, дизелът също не е много евтин, разликата между двата вида нефт не се отразява върху горивата по бензиностанциите", посочи Йордан Цонев.

"Може ли рафинерията да преработва 100% петрол с неруски произход - може и това беше потвърдено на Съвета по сигурността към МС. Трето - как следим тази дерогация да не допринася финансирането на режима на Путин?", попита той. 

40% от преработката е за вътрешна употреба, 60% е за реекспорт и тук има нарушение на санкционния режим. Да ви кажа ли закъде върви, защото Митниците не успяха да кажат как го следят, заяви още Цонев.

"И питаме сега от тази трибуна, поради коя причина трябва да продължим дерогацията? Ползи за населението няма, не се спазва санкционният режим, а пък рафинерията е в готовност да произвежда от утре това количество, което ще задоволи вътрешния пазар. Става ясно, че може да работи с неруски петрол", каза още Цонев. 

Според него ползите от тези 60%, които излизат навън за бюджета ни са нула, защото ДДС-то и акцизът остават за "Лукойл". Аргументите, че няма достатъчно запаси също не издържаха днес, напротив стана ясно, че има, подчерта Цонев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай