Неделя,

Синдикалист измисли как да спестим 15% от природния газ

От: Иван Ангелов -
4290
Синдикалист измисли как да спестим 15% от природния газ
A
A
A

Трябва актуализация на бюджета, за да се осигурят 500-600 млн. лв. за компенсации за бизнеса. Трябва да се направи и всичко възможно, за да се осигури природен газ по всички възможни начини. А синьо гориво може да се спести чрез оптимизация на топлофикациите. Тези идеи поднесе в интервю за НоваНюз президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Не е сигурно че газът, който бившите управляващи твърдят, че са осигурили – е осигурен. Въпросът е и на каква цена е той”, посочи той.

По думите му цената за мегаватчас на влизащото в страната ни синьо гориво ще бъде над 300 лева.

„Газ трябва да се осигури по всички възможни линии. И кризисният междуведомствен щаб трябва да даде решения. Първият проблем е как да се осигури топлото. Тук има решение, което никой не вижда - "Топлофикация София" трябва да спре да произвежда ток. Той е над 1000 лева за мегаватчас. При скъп газ да произвеждаш още по-скъп ток е безумно”, категоричен е Димитров.

Според него с оптимизацията вътре в топлофикациите 15% от газа може да бъде икономисан. „Това е сериозен подход, който трябва да намали консумацията на газ и да даде възможност да не се  увеличава цената на топлото, както всички експерти вещаят”, подчерта синдикалистът.

Пламен Димитров беше категоричен, че страната трябва да е сигурна, че може да понесе предстоящите разходи за газ.

„Бюджетът трябва да мине през втора актуализация. Газовите и енергийните компенсации трябва да се заложат като допълнителни разходи. Те трябва да са за минимум 500-600 млн. лв. Дали ще е с цената на увеличение на приходите заради по-високата инфлация, или ще стане чрез преструктуриране на капиталовите разходи, които няма да бъдат изпълнени – това е въпрос на сметки, които финансовият министър трябва да направи”, подчерта Димитров.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички