Симеонов алармира за сериозна корупция в хазарта

Назрял е моментът за промените в Закона за хазарта, затова той няма противници

Симеонов алармира за сериозна корупция в хазарта | StandartNews.com

Не трябва да подценяваме информацията за вътрешно-фирмения скандал между оператора на най-големите лотарийни игри Васил Божков и неговите съдружници от семейство Найденови. Трябваше да се изнесе тази информация. Хората, които са упражнявали контрола, са били зависими. Това е конкретно Комисията по хазарта. Там става въпрос за много сериозни корупционни зависимости. Всичките тези издигна пред БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Бяха изнесени данни за злоупотреба с невнасяне на данъци в размер към онзи момент между 210 и 260 млн. лв. за периода от началото на тези лотарийни игри. Виждате, че напоследък Агенция "Държавна финансова инспекция", както и данните от финансово министерство, говорят за 3-4 пъти по-голям размер на нанесени щети на държавния бюджет. Това даде основания аз да внеса този втория законопроект и самата ситуация помогна много", обясни Симеонов.

По думите му Законът за хазарта е бил приет почти без дебати, защото е назрял моментът за него. "Законът за хазарта е един от малкото законопроекти в Народното събрание, който мина без нито едно изказване, което означава, че и управляващите, и опозицията, всички са убедени, че е време за един такъв закон", категоричен бе лидерът на НФСБ.

"Хората започнаха най-сетне да разбират, че хазартът е една проказа с мащабите на пандемия, която нанася поражения на българското общество заради свободния режим, наложен от най-различни оператори, което довежда до зависимост, която мога да сравня като зависимостта от наркотиците и която понякога коства, освен имущества, и човешки животи'', допълни Симеонов.

Според него последното ниво на корупцията в тази сфера е Комисията по хазарта и няма смисъл да се търси по-нагоре, както намекна Васил Божков. ,,Второто, което не е за подценяване, е информацията, която излезе от братя Найденови за Васил Божков. Тогава бяха изнесени данни, че между 210 и 260 млн. лева са нанесени като щета на бюджета от началото на периода на тези частни лотарии, което даде сериозно основание да внеса този законопроект. Хубаво е, че излезе тази информация, от която се разбра също така, че хората, които е трябвало да отговарят за контрола, са били зависими, в случая Комисията по хазарта. Моето лично убеждение е, че в тази Комисия става въпрос за много сериозни корупционни зависимости'', каза още той.

,,Председателят ѝ взимал 10 000 лева на ден, което подсказва, че явно наистина става дума за мащабна корупционна сделка, която ощетявала държавния бюджет. Законопроектът е доста по-краен и категоричен. Хубаво е, че този момент настъпи и че бях подкрепен от ГЕРБ, което бе много важно за прокарването на законопроекта'', сподели лидерът на НФСБ.

,,Факт е, че г-н Божков говори със самочувствие за някакви зависимости, за които обаче не е предоставил никакви данни. В случая той само внушава някакви неща. Вижте братя Найденови - когато са били заплашени от него, излязоха и изкараха всичко с данни за бизнеса на Васил Божков и самия него. Но ето че за една седмица законът беше прокаран и мерките спрямо Божков бяха взети. Видях една смелост на действията от страна на държавата, която беше приятна изненада'', коментира той.

,,Известен упрек мога да отправя към прокуратурата - тя можеше по-рано да се сезира и да не позволи да излита от страната. А за тези седем престъпления, по които е обвинен, Васил Божков няма да получи административни глоби, а затвор. Факт е, че е имало страх у всички от него. В София се носят градски мълви и легенди колко човека е убил и застрелял, страх от друга форма на въздействие и това комбинирано с едни сериозни подкупи и рушвети в продължение на шест-седем години. Естествено, че министри също са се страхували от него. Днес е министър - утре е на улицата. В държавата няма механизъм, за да ги предпази. Всеки министър има семейство, деца и е нормално да се страхуват. Политиците не са по-различни от хората. Те не са ангели небесни'', заяви още Валери Симеонов.

Що се отнася до това дали очаква още имена да бъдат осветлени в корупция от САЩ, той заяви, че нищо не очаква.

,,България е държава като всяка друга държава. Навсякъде има корупция. Има корупция във висшите политически и съдебни среди. Тези явления трябва да бъдат ограничавани", каза още той.

,,Трябва да покажем, че в България не се толерира корупцията. Не трябва да очакваме Херо Мустафа да извади един заек от шапката като фокусник и да заяви едно име. Има и корумпирани журналисти. Защо Венелин Петков и Антон Хекимян не са изнесли информацията за Божков, след като Цветомир Найденов е бил при тях и им е предал информацията за цялата схема?", попита депутатът.

Ето как бТВ отговори на Валери Симеонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай