Симеон Славчев: Лорер да бъде подведен под наказателна отговорност за набеждаване

Лидерът на партия МИР съобщи, че властта извършва политически репресии

Симеон Славчев: Лорер да бъде подведен под наказателна отговорност за набеждаване | StandartNews.com

Народният представител от ПП-ДБ да бъде подведен под наказателна отговорност за набеждаване. Това поиска председателят на партия МИР Симеон Славчев във връзка с изнесената информация от Лорер, че е бил нападнат и обиждан на етническа основа.

„На 14-ти март беше планирана протестна акция пред сградата на Народното събрание срещу пагубното за България и българския народ правителство на „сглобката“. Във връзка със загубата на духовния водач на българите Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит организаторите на протеста взеха решение протестната акция да не състои, а вместо нея да се направи мирно бдение. В 11:15 часа на 14-ти март около 30 граждани бяхме пред сграда на Народното събрание с български знамена и свещи, които да запалим в памет на Патриарх Неофит. В този момент от Народното събрание видимо в нетрезво състояние излезе народния представител от ПП-ДБ Манол Пейков, който провокира с реплики мирно събралите се граждани. Те от своя страна започнаха да му задават въпроси защо гласуват България да достави оръжия за Украйна и защо искат да вкарат страната ни във война. Разговора между Пейков и събралите се граждани продължи десетина минути. В това време един от гражданите каза, че в кафето, което се намира на 50 метра от входа на Народното събрание се намира Лорер и предложи на гражданите да отидат и да изпият по едно мазно турско кафе с него. Влизайки в кафето видяхме народния представител да пие кафе и да води бизнес разговор в работно време, когато в Парламента се гледаха и гласуваха закони. На Лорер бяха зададени същите въпроси като на Манол Пейков, а именно защо гласува България да доставя оръжие за Украйна, защо искат на вкарат страната ни във война, защо не гласуват надбавки на пенсионерите, които и без това едвам свързват двата края. Той отказа да отговаря на въпросите ни и поиска да напусне кафето. Тъй като на входа/изхода на кафето вече се намираха около десетина граждани той нямаше как да ги избута и помоли стоящите пред входа на кафето полиции да го изведат. Държа да подчертая, че всички граждани съдействаха на полициите да влязат в кафето и безопасно да изведат от него Лорер, както и че никой в кафето не е проявил агресия или обиждал на расова основа Лорер. Всичко това се вижда и доказва и от кадрите във въпросното кафе“, това разказа лидерът на партия МИР във връзка с изнесената от Лорер информация, че е бил нападнат и обиждан на расова основа.

Според Славчев е очевидно, че Лорер се е притеснил от задаваните му от гражданите въпроси и за това умишлено е подвел органите на реда, че е нападнат и обиждан на расова основа, което на практика е умишлено набеждаване и дори лъжесвидетелстване.

„Наказателна отговорност трябва да понесе и министър-председателят в оставка Николай Денков, който е наредил на МВР да започнат репресивни действия срещу гражданите задавали въпроси на Лорер. В следствие на това в 22:30 часа на 15-ти март е връчена призовка на председателят на Гражданско сдружение „Обединение 29“ Любомир Петков, който трябва да се яви на следващия ден в 12 часа в 5-то РПУ в София. В 23:30 часа същата вечер е връчена и призовка на Венко Грозев, член на Обединение 29, който дори не е присъствал на събитието в кафето пред Народното събрание. В събота в деня на Национален траур в 5-то РПУ бяхме повикани аз, Росен Миленов и други граждани, които присъстваха в кафето. Всички тези действия на Лорер и Денков са политическа репресия и опит да се сплашва всеки българин, който има различно мнение, който протестира срещу това пагубно за България правителство и всеки гражданин, който се опитва да задава въпроси на управляващите и да иска от тях отговори. Тези действия на Лорер и Денков освен, че са нарушаване на правото на всеки български гражданин да изразява свободно своето мнение и да протестира, но и това е опит да се спре гражданския контрол над управляващите, какъвто всъщност е всяка форма протест“, беше категоричен Симеон Славчев.

Според Славчев полицаите от столичното 5-то РПУ са свършили професионално своята работа и сами са разбрали както от кадрите от въпросното кафе, така и от показанията на всички присъстващи и свидетели, че Лорер ги е подвел със своите показания, че е бил нападнат и обиждан на етническа или друга основа.

 „Очевидно е, че Лорер цели да извлече политически дивидент и да извърши политическа репресия. Очевидно е, че набеждава български граждани, които му задават нормални въпроси, свързани с неговата робата като народен представител. Опита на Лорер да ни сплаши беше безуспешен, но опита му да подведе органите на реда и да набеди и клевети български граждани няма да остане без последствия“, каза още лидерът на партия МИР Симеон Славчев. Той призова българското общество да реагира и да не устава безучастно към лъжите и манипулацията и всичко, което се случва в държавата и най-вече опита да се използва държавната машина за политически репресии и саморазправа с идеологическите противници.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай