Щонов: Едва ли ще се стигне до режим на тока

Щонов: Едва ли ще се стигне до режим на тока | StandartNews.com

София. "Едва ли ще се стигне до режим на тока, тъй като към момента в България има излишък на произвежданата електроенергия". Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов пред БНР.

Трябва да има прозрачност в икономиката и енергетиката, категоричен е служебният министър. "Всички решения в секторите икономика и енергетика ще се взимат в условията на пълна прозрачност. Много от елементите в тези структуроопределящи за страната отрасли ще се оптимизират, за да работят по-ефективно", каза той.

"Основна задача пред нас е финансовото стабилизиране на енергийния сектор, в който са натрупани дългове поради неефективност... Необходима е последователна политика в енергетиката, за да се гарантира нейното устойчиво развитие в дългосрочен план", коментира още Щонов. И изтъкна, че структура като БЕХ ще помогне на страната ни за осигуряването на по-добра финансова стабилност за енергийните дружества на пазара.

Работата на енергийния борд – структура без аналог в световната практика, ще започне по време на служебния кабинет, каза Щонов. "Трябва да бъде постигнато съгласие между всички участници в енергийния пазар, за да се изпълнят стъпките за оздравяване на българската енергетика". В енергийния борд участие ще вземат всички заинтересовани страни, както и представители на Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, уточни той.

Служебният министър на икономиката и енергетиката коментира и "Южен поток". Той бе категоричен, проектът ще остане замразен, докато Европейската комисия даде съгласие за неговата реализация: "Изграждането на газопровода е важно не само за България, но и за Европа, но трябва да се осъществи по правилата на ЕК", каза Щонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай