Ще изслушват посланиците във Външната комисия

Ще изслушват посланиците във Външната комисия | StandartNews.com

София. Българските посланици да бъдат изслушвани в Комисията по външна политика на Народното събрание преди тяхното назначение. Това обсъдиха днес членовете на комисията и министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който бе поканен, за да представи пред народните представители приоритетите в своята дейност. „За мен сътрудничеството и добрата комуникация с Народното събрание и Комисията по външна политика е наистина важно. Поех ангажимент работата на МВнР да бъде максимално прозрачна. Елемент от това е решенията, които се взимат, да бъдат съгласувани и обсъждани заедно с членовете на Комисията по външна политика, особено що се отнася до чувствителни въпроси, за които е важна както парламентарна подкрепа, така и подкрепа от българското общество", заяви пред журналисти след края на изслушването министър Вигенин.

Ще има приемственост във външната ни политика, но и известно префокусиране на нейните приоритети. „България трябва да бъде пълноценен член на ЕС и активен участник във взимането на решения. По този повод ние работим по подобряване на механизма за координация, на механизмите за обсъждане на важните политически и икономически решения, които се вземат в Съюза, както и на възможностите страната ни да отстоява по-ефективно своите приоритети", отбеляза министърът.

Според него нашата регионална политика ще се фокусира в две посоки: Западните Балкани и по-общо - Югоизточна Европа и Черноморския регион, със силен акцент върху политиката на Източното партньорство на ЕС. „Това са теми, които са много важни за България, защото тук нашата роля може да бъде много по-голяма, отколкото беше до момента. Възможностите за политическо, икономическо и културно сътрудничество със страните от тези региони са значителни, но не са добре използвани до момента", смята външният министър.

Като друг важен приоритет Кристиан Вигенин посочи по-динамичната и ефективна политика по отношение на българите в чужбина, както към исторически възникналите общности зад граница, така и към новата българска емиграция. По думите му основата, която е била поставена от предишни правителства и от вицепрезидента Маргарита Попова, трябва да бъде развита и заедно с новите идеи да бъдат включени в по-цялостна стратегия. „Ще работя за това да има една професионална, ефективна дипломатическа служба, в която дипломатите да се чувстват достатъчно мотивирани и достатъчно подготвени да отстояват българския интерес. Ще огранича до минимум опитите за политически натиск върху дейността на МВнР, ако въобще има такива. Ще направя така, че до минимум да бъдат сведени политическите назначения на посланици. Ако се правят изключения, то те ще бъдат за хора, които имат достатъчна тежест и са влиятелни и известни фигури в България", отбеляза министър Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай