Шерше ла фам в кабинета

8 март ще бъде розата на ротацията или смачканият карамфил на изборите

Шерше ла фам в кабинета | StandartNews.com
  • Мечът на Кубрат засрами Денков, БТР-ите - Тагарев
  • 8 март ще бъде розата на ротацията или смачканият карамфил на изборите
  • Когато в далечната 1854 г. Александър Дюма-баща пише фразата „Шерше ла фам” („Търсете жената”) в романа си „Мохиканите на Париж”, едва ли е подозирал, че ще заинтригува дори Бойко Борисов. Бурни страсти в некоалицията предизвика лидерът на ГЕРБ, обявявайки най-женската дата за Рубикон на властта. Не може да му се отрече - постигна, ако не съгласие в сглобката, то поне обединение сред народа. Досега левите мислеха, че 8 март е празник на труженичката, десните - на слугинята, пусната на разходка по "Витошка", а центристите - на майката. Днес вече всички знаят:

    8 март е денят на кабинета

    В който или маслодайната роза, един от символите на Българаия, ще бъде връчен на Мария Габриел за поемането на ротацията и продължаването на властта, или смачканият карамфил ще олицетворява старта на поредните избори.
    Всъщност, женският фитил бе запален още в края на миналата седмица от Тошко Йорданов, който разкри от парламентарната трибуна харчовете на социалния министър Иван Шалапатова, особено за командировки. Независимо, че ведомството й подробно отговори на ИТН и опроверга цифрите, воаяжите на властта приковаха погледа на Борисов. 

    Пътуват повече от външния министър, това е кабинет на външните работи, възмути се от министрите лидерът на ГЕРБ и обяви, че още една дама в кабинета - Милена Стойчева, е отсъствала 51 дни, докато дипломат № 1 е пътувала зад граница 30 дни. Отговорът министъра на иновациите, че в резултат на работата й имаме 

    исторически споразумения с НАСА и "Мета"

    както и рекордни инвестиции, не тушира конфликта. Само премести гнева от нея към Тодор Тагарев и Николай Денков. 

    На фона на разходките до САЩ се оказа, че Тагарев не само не е изпратил гласуваните от парламента БТР-и за Украйна, но и се оправдава за това със зам.-министрите си. Работата на Тагарев се изчерпва с това за БТР-ите. Работата не е свършена. Това е неработещ министър, който бил на толкова високи обороти, че сега са му виновни зам.-министрите, възмути се Борисов.

    Тагарев свърши една голяма нула, отсече и лидерът на ДПС Делян Пеевски. Той разкри, че още на 18 януари парите за изпращането на БТР-ите са били осигурени от финансовия министър, но Тагарев нищо не е направил.

    В разгара на скандала за забравените БТР-и последният премиерски воаяж се оказа истински държавен срам. Без предупреждение Николай Денков слезе от влака в Киев. За да подари на Зеленски сувенир - копие на меча на хан Кубрат, който се пази в Ермитажа, и за който

    нито Денков, нито Тагарев имат смелостта да си поискат от Русия
      

    Обикновено, когато получавам подаръци, кавам "благодаря", а в случая ще кажа: По-добре да ни предоставите ракети ПВО?, отговори Зеленски.
    Тагарев помахал от Париж, Зеленски получава сувенир, доста конфузно се получи, не скри гнева си Борисов. И отвори най-болезнената за "Промяната" тема - оценките на министрите. Поиска или 50:50 във всяко ведомство, или пропорционалност на отговорностите. Ако те ще имат отбраната, за нас трябва да е МВР. Ако искат енергетиката, значи е редно икономиката да е при ГЕРБ, коментира той. И обяви, че чака отговора на Кирил Петков, когото нарече истинският премиер.
    Категоричният отказ на Петков да разговаря за коалиционно споразумение предизвика нова буря. 

    Ако до 8 март няма разбирателство с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) по коалиционното споразумение, което ГЕРБ-СДС ще им представят на 6 март, отиваме на нови парламентарни избори, удари по масата Борисов в четвъртък. И представи хронограма на преговорите - на 4 март ГЕРБ ще са готови с коалиционно споразумение. Ден по-късно ще го дебатират. "На 6 март

    ще го дам на ПП-ДБ да си го четат

    На 8 март имаме конгрес на ЕНП в Будапеща. Ако сме се разбрали, вървим напред. Ако не сме се разбрали - гласуваме оставката на Денков и кабинета, и отиваме на избори", заяви лидерът на ГЕРБ.

    Моноспектакли, театрално отговори Кирил Петков. И отсече: Коалиция с ГЕРБ - чак след 9 месеца. Дотогава си оставали сглобка.
    Минути по-късно Петков доказа, че джентълменството не му е силната страна. Избяга от отговори, стовари вината върху Мария Габриел. 
    Обяви, че от 4 седмици оценките на Никола Денков за министрите били готови, чакали се обаче бележките на дипломат № 1. 

    Още на 20 февруари дадохме предложението си на Борисов, лично го поканих на среща, но отговор няма, продължи съпредседателят на "Промяната".
    ПП-ДБ разбрали ли са къде са или са дечица в детска градина? Ако са разумни хора, сериозни политици, 

    няма да хвърлят държавата в криза

    ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно, коментира и лидерът на ДПС Делян Пеевски. Той още веднъж подчерта, че за Движението е важно да има правителство. Но ще изчака преговорите между двете коалиции, за да прецени партията му какво подкрепя.

    Ще работим да има механизъм, в който да е споделена отговорността, да носи прозрачност, да дефинира ясно приоритетите на страната, но и да дефинира отговорностите, каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. И съобщи, че няма да дава оценки за работата на министрите, докато не обсъди въпроса с Николай Денков.

    "Ние искаме да осигурим на тази държава и прозрачност, и борба с корупцията и независимост на съдебната система, и това да става с много ясен механизъм за вземане на решения. Това е, което предстои“, каза още Габриел. И добави: "Няма как да сме говорили за подписване на документ, който още ние самите не сме обсъдили в партията и не сме дали на своите партньори".
    Истината е, че сглобката взе да се пука още когато някой от 

    ПП изпрати по вайбър

    на Мария Габриел проекта за меморандум, с който "Промяната" буквално окупира цялата власт, включително регулаторите и съдебната система. ГЕРБ отговори с офертата за коалиционно споразумение и сега всичко е в ръцете на Петков. А той се оказа в патова ситуация. Според последните социологически проучвания изборите са драма за ПП-ДБ, коалицията с ГЕРБ - трагедия. И в двата случая ПП губи. Едно обаче е ясно. 30-ина депутати вече няма да въртят държавата на малкия си пръст. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 2 месеца

Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи