Шефът на парламента: Мария Габриел да вземе втория мандат!

Който познава Мария Габриел, трябва да знае, че тя не е от момичетата, които плачат

Шефът на парламента: Мария Габриел да вземе втория мандат! | StandartNews.com

Мария Габриел е човекът, който трябва да отиде да вземе втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Това смята председателят на Народното събрание Росен Желязков.

"Не съм разговарял с Мария, но си мисля, че нейната позиция в момента ще бъде като на човек, на когото са счупили доверието. И това може да бъде възстановено – говоря от свое име, ако от „Продължаваме промяната“ ясно и категорично кажат, че при президента ще отиде Мария да получи мандата", бяха думите на Желязков.

Много неприятно усещане има как в разказа на Радостин Василев - Мария Габриел се разплакала, каза Желязков по повод пуснатия вчера от Василев скандален запис от заседание на ръководството на ПП.

Който познава Мария Габриел, трябва да знае, че тя не е от момичетата, които плачат, каза Желязков. "Мария ще заяви какво е нейното виждане по темата, но не знаем защо се споменават нашите партньори. Мария Габриел е основна сюжетна линия, защото приехме да се откажем от позицията на еврокомисар, съгласихме се тя да бъде на второ място в ротацията, само и само да има правителство", коментира председателят парламента.

Опит за миниране на процеса за съставяне на правителство с втория мандат видя шефът на парламента в действията на депутата Радостин Василев,.

Желязков не е гледал пресконференцията на Василев, на която той показа записите. Той се въздържа да чуе записите, за да не се замъгли политическата преценка към настоящия момент. Има няколко въпроса, които се поставят - въпросът за причините да се извадят записите, защо точно и сега и защо точно преди втория мандат, посочи шефът на НС.

По думите му, ако се твърди, че разговорът е компилиран, трябва да получим уверението, че всичко казано не е вярно. Втората тема е, ако това не е компилиран запис е дали всичко казано е искрено, за да се спечели доверието на изпълнителните органи на ПП. От ГЕРБ няма да взимат рязко политическо решение, защото усещат, че техните симпатизанти настръхват.

Трябва да върнем доверието в процеса за съставяне на правителство, само ако съставът бъде достатъчно балансиран с ясни заявки, че твърденията са истински намерения или са само вътрешни уговорки, каза той. Важна е ролята на "Демократична България", защото именно те били застъпниците за експертен кабинет. Ако не може да се възстанови доверието, няма начин да се върви към реализация на втория мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай