Четвъртък,

Ще закрият ли руското посолство в България? Говори бивш посланик

От: Редактори, кадър Нова ТВ -
9248
Ще закрият ли руското посолство в България? Говори бивш посланик
A
A
A

"Да стане ясно, че има официално акредитирани представители на специалните служби. И в момента в Руското посолство има такива, които могат да се легитимират и те могат да вършат своята дейност", обяви в интервю за Нова телевизия дипломатът Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия от 2000 до 2006 г, по повод изгонването на руските дипломати.

"Разбира се, следят се, но това е нормално, тъй като и между службите има някакво взаимодействие – има теми, които са общи, като тероризъм и производни на тях", посочи Василев. На въпрос тях ли гоним, той отговори: "Гоним и тях, защото те са официалните отговорници на мрежите и за работата. Поради тази причина те носят своята отговорност и няма как те да останат, а подчинените им да си тръгнат".

Според дипломата не може да бъде грешка изгонването на руските дипломати, "защото не знаем върху каква база са стъпили службите, какви са докладите”. Според него достатъчно основание да се експулсира даден дипломат е, ако се открие, че той работи освен за Министерството на външните работи, и за някоя служба.

"По същия начин в нашето посолство в Москва също има представители на МВР, на службите и това е нормално. Във всяко посолство има", каза той.

Василев коментира действията на посланика на Руската федерация у нас Еленора Митрофанова. Нарече "недопустим" нейния ултиматум към страната ни и подчерта: „В момента, в който беше връчила нотата с ултиматума, тя трябваше незабавно да бъде отзована. Колкото повече Митрофанова стои, толкова повече щети нанася на руската дипломация, на руската дипломатическа служба”.

Василев изрази силно съмнение, че ще се стигне до закриване на посолството на Руската федерация у нас. „Русия ще загуби много в тази история, ако тя понечи да закрие посолството си тук”, смята той. По думите му и в миналото е имало експулсации на дипломати от Русия . А дали ще има разследване сега, даде за пример думите на главния прокурор Иван Гешев по случая: "Вижте как той побърза да каже, че той няма нищо общо с това, с което той имплицитно каза, че няма да повдигне никакви обвинения на никой”.

За факта, че е в черния списък на Кремъл за влизане в Русия, дипломатът коментира: „Аз никога не съм бил срещу Русия, просто исках да направя нашите отношения балансирани. Не както днес - те фактически да са замръзнали в посока от България към Русия. Всички отношения, които имаме, са по повод на брокерството на определени политици и олигарси на енергийни доставки от Русия към България".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички