Ще се справим ли с военната техника на Украйна? Говори Заков

Все още няма конкретна информация за изтребителите, които трябва да заместят забавените Ф-16

Ще се справим ли с военната техника на Украйна? Говори Заков | StandartNews.com

На заседание на Съвета на министрите на отбраната в Брюксел е обсъдено страните членки на ЕС съвместно да придобиват и да изграждат военни способности. Това обяви военният министър Драгомир Заков, цитиран от БНТ.

Той ще настоява за преразглеждане и евентуални промени в българското законодателство, за да може страната ни да се включи активно в тези проекти.

"Одобрихме хъба за иновации на ЕС, който допълва хъбовете и другите инструменти по линия на НАТО. Обсъдихме съвместното придобиване и изграждане на способности. Знаете, че за Българската армия и България това е изключително важно и в този контекст може би ще се наложи да преразгледаме българското законодателство, защото би било неприятно, ако в ЕС тези иницативи се развиват, но нашето законодагтелство не еволюира в тази посока", заяви министърът.

Разговорът е бил изключително конструктивен и ефективен. Обсъдена е и допълнителна помощ за Украйна. Придобива се яснота какво точно се иска и как съюзът би могъл да съдейства на страната.

"Украйна има нужда от много подкрепа - военна, хуманитарна, логистична. Държавите от ЕС поеха ангажимент да продължават да търсят възможности тази помощ да бъде осигурена, избягвайки дублиране с подобни инициативи извън ЕС", уточни военният министър.

Относно решението България да ремонтира украинска военна техника - има яснота какво точно се иска, очакванията им са реалистични и имаме достатъчно възможност да им помогнем, добави Драгомир Заков.

Заков коментира изказването на президента Радев, че не иска "с българско оръжие да се убиват хора в Украйна".

"Не е редно да влизаме в подобен диалог между институциите. Като военен министър държа да работя конструктивно и с президентската институция. Президентът е върховен главнокомандващ, така че няма как министърът на отбраната да влезе в подобна дискусия с президента, това не е добре и за въоръжените сили," обясни Драгомир Заков.

Все още няма конкретна информация за изтребителите, които трябва да заместят забавените Ф-16. Въпросът е обсъден с италианския министър на отбраната, но към момента нищо не е на масата.

"В момента, в който имаме подобно решение, то ще бъде комуникирано веднага, най-вече за да успокоим нашите летци. Целта е българските ВВС да продължават да изпълняват конституционните си задължения. Нашата цел не е да свалим ВВС на земята", подчерта Заков.

В рамките на заседанието на Съвета министрите на отбраната обсъдиха прилагането на Стратегическия компас на Европейския съюз с фокус върху повишаване на ефективността на мисиите и операциите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и военните аспекти на руската агресия срещу Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе поканен за участие в дискусията относно агресията на Русия срещу Украйна. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников също се присъедини към разговорите чрез видеоконферентна връзка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай