Шах с царицата, мат за десницата

Белите фигури на "Промяната" не й дадоха предимство. Асен Василев пред гамбит

Шах с царицата, мат за десницата | StandartNews.com

* Политическата блиц партия върви към ендшпил: Победа на Борисов, а не реми

* Белите фигури на "Промяната" не й дадоха предимство. Асен Василев пред гамбит    

Още, когато на 15 март по обяд Бойко Борисов хвърли бомбата, че МВФ иска от нас повишаване на данъците, защото харчим прекалено, стана ясно, че политическият шахмат за кабинета влиза в силовата си блиц версия - 

т.нар. куршумен шах

при който партията приключва за минути. При него печели по-хладнокръвният, който мисли по пет-десет хода напред в рамките на секунди.

ВИЖ ОЩЕ: Нов сценарий: Габриел премиер, министрите - в оставка

ВИЖ ОЩЕ: Ултиматумът на Борисов изтича! Ще има ли кабинет?

Упреците на Борисов към Асен Василев, че дефицитът му е прекалено голям, а инфлацията неовладяна, се оказаха препозициониране на гербаджийските коне, топове и пешки за мълниеносните ходове, които партията му предприе. 

Всичко започна на Сирни Заговезни вечерта, когато вместо прошка в атака излезе дамският офицерски екип на Борисов, начело с царицата.  

ПП-ДБ отказват да споделят управлението, те искат цялата власт за себе си, обяви шах отляво Деница Сачева. По-скоро отиваме на избори, даде шах и от дясно Теменужка Петкова.

Поради отказа на ПП-ДБ да приемат ГЕРБ като равноправен партньор във властта, връщаме празен мандат, обяви шах в центъра Мария Габриел.

Едва ли е случайно, че в драматичната нощ на покаянието шах с пешката даде и пиарът на ГЕРБ Никола Николов, припомняйки, че 17 март е датата, на която бяха арестувани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Не всичко може да бъде простено, написа Николов, смразявайки кръвта на "Продължаваме промяната", че 

времето за опрощение е станало час за отмъщение

Реакцията не закъсня. Очаквано ПП-ДБ влязоха в кръговата отбрана на обяснителния режим. При нея обаче всеки ход е губещ.

Не разбирам защо подписването на споразумение се поставя под съмнение, каза Христо Иванов, правейки се, че спорът не е за равноправния брой министри на двете коалиции, а за механизма по назначенията в регулаторите. 
Спор по състава на Министерски съвет няма.

Приемаме всичко: Мария Габриел - премиер и външен министър, приемаме ГЕРБ да оглави МВР, иновациите, екологията, образованието и културата, свали гарда Кирил Петков, който заедно с останалите лидери от ПП-ДБ не даваше и дума да се каже за министър на ГЕРБ извън премиера Габриел. 

Времето за игри и надигравания приключи. Бъдете на висотата на лидерството си като национално отговорни държавници и политици и направете всичко възможно да постигнете съгласие и да излъчите правителството, от което имат нужда държавата и хората. 

Седнете, подписвайте, ще имате подкрепата на ДПС

обяви в понеделник лидерът на ДПС Делян Пеевски. И разкри, че два дни по-рано заедно с Кирил Петков лично е изгладил текстовете от споразумението, така че по тази тема проблем няма. 

Малко по-късно истината лъсна. Раздорът не е за документа, а за приложение 1 към него, където са имената на министрите. Там ГЕРБ настояваше да бъде вписано, че Христо Гаджев поема отбраната, Жечо Станков - енергетиката, Деница Сачева - социалната политика, Ивелина Василева - екологията, Росен Желязков - иновациите, Красимир Вълчев - образованието. 

Последваха три прецедента. За първи път срещата при президента Румен Радев за получаване на мандата закъсня. За първи при държавния глава отидоха две партии, а не една. До Мария Габриел вървяха Денков и Петков. За първи път кандидат-премиер поиска разговор на двата преговорни екипа с Радев при закрити врата.

На плочките пред Президентството и в тв студиата напрежението се режеше с нож. Последвалата среща пред медиите не бе красива. 

7-дневният срок за изпълнение на мандата за мен е неприемлив, два пъти каза Габриел. И обяви, че ПП-ДБ имат 24 часа, за да решат: кабинет или избори. До нея Денков смънка, че видели проектокабинета сутринта, но той не бил приемлив за тях. Двамата си тръгнаха в противоположни посоки. А 

зад гърбовете им ехтеше скандалът

че всичко е заради Тодор Тагарев и енергийния шеф Румен Радев, които ГЕРБ не приема. И заради Александър Йоловски, който ПП-ДБ не иска, защото пусна сигнал срещу Кирил Петков в прокуратурата. 

Отиваме на избори, бе анонсът за новата партия политически шах, с който държавата се събуди във вторник. До 12 ч., когато Габрил бе обявила, че ще отчете мандата пред Радев. Телефоните в "Промяната" почервеняха. Петков звънял да пита на пожар структурите готови ли са за избори.

Срещата при Радев отново закъсня. Но този път "Промяната" чу и шах, и мат. Габриел представи министерски екип, изненадвайки всички и най-вече ПП-ДБ. В папката имаше две изненади - Сачева отстъпи пред Шалапатова, Йоловки изгоря в електронното управление, за да изгрее заместникът му Валентин Мундров. 

И блиц партията стана блиц криг. Фигурите на "Промяната" почнаха да падат зад дъската една по една. Денков обяви, че с декларация се отказва от кабинета, после размисли. Пепейските министри направиха същото. Групата им се събра на в централата на Костовото ДСБ на "Кърниградска". 

Кирил изпадна в онова настроение, което възмущава Борисов и обяви, че му е жал за Габриел. А Асен Василев прекрачи границата като нарече Габриел "най-младото и най-красиво лице на мафията у нас". Междувременно депутати от "Промяната" издадоха, че 

голямата битка на ПП-ДБ е да изолира ДПС 

от мнозинството в парламента.
Повече няма да допуснем някой да се упражнява върху ДПС и хората, които представляваме, отсече Делян Пеевски. И обяви, че ако някой иска подкрепата на ДПС ще трябва да го декларира публично. Той напомни, че "всичко, което се случи в този 9-месечен мандат и което е правилно за България, се случи с подкрепата на ДПС". Решавали сме всички важни кризи на държавата, категоричен бе Пеевски.

Асен Василев да се извини на Габриел, скочи Борисов. 

Три условия за кабинет изложиха след него Теменужка Петкова и Деница Сачева: мандат на ГЕРБ, премиер Мария Габриел и Асен Василев аут от преговорите и от кабинета. 

Така стана ясно, че ябълката на раздора не е бил Тагарев, а Василев. Политическата му съдба бе решена в четвъртък, когато парламентът за първи път посече публично финансов министър. С гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и БСП НС разпореди на Василев да върне 1 млрд. лв. във Фонд "Енергийна сигурност". 

Ходът с топа на ГЕРБ направи председателят на енергийна комисия в НС Делян Добрев, който заяви: „Това не са пари, които са върнати на бизнеса. Това са парите, които Асен Василев лично прибра в бюджета."

Да, "Продължаваме промяната"

отвърнаха на ГЕРБ с други три условия:

мандатите да се реализират като общи, всички решения за министри да се вземат съвместно от премиера и вицепремиера и компромиси - само, ако гарантират реформи. Вие сте на ход, обяви ПП-ДБ на ГЕРБ. И вие сте на ход, отговори ГЕРБ.

Какъв е изходът? Последният ултиматум на Борисов е преговори до петък, 22 март. Такива обаче нямаше. Не се и очертаха нови. Залози вървяха както в посока министри, така в посока избори. 

Каквато и да е развръзката обаче едно е ясно: след шах с царицата, ходовете са ограничени и малко на брой. И почти винаги завършват с мат. Тя не може да скача, но може да взема полета във всички посоки. За да се спасиш от нея, трябва да жертваш силна фигура. Асен Василев се оказа първата. 

Към прогнозите на социолозите, които вещаят наполовина по-малко депутати за ПП-ДБ, се прикачиха и слуховете за разцепление. Петков е готов на всичко за властта, Христо Иванов тегли към избори. 

Политическият мат за "Продължаваме промяната" е предизвестен. Независимо че имаха преднина с белите фигури. 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Град Козлодуй
преди 1 месец

Оставка

Откажи
София
преди 1 месец

ПП ДБ Вън

Откажи
Мнение
преди 1 месец

Ще има кабинет, ако не с първия мандат, то с втория, но пак с премиер на ГЕРБ. Грешката им е, че договарянето не трябва да изтича в медиите.

Откажи