Нов сценарий: Габриел премиер, министрите - в оставка

Шах с царицата даде ГЕРБ на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Нов сценарий: Габриел премиер, министрите - в оставка | StandartNews.com

Шах с царицата даде ГЕРБ на "Продължаваме промяната - Демократична България". Кандидат-премиерът Мария Габриел представи на президента Румен Радев проектосъстав на правителство, за който ПП-ДБ обявиха, че не приемат, защото не е съгласуван с тях. Кирил Петков нападна Габриел, Асен Василев я обиди, Борисов поиска извинение, преговорите удариха на камък.

ВИЖ ОЩЕ: Ултиматумът на Борисов изтича! Ще има ли кабинет?

Три условия поставиха хората на Борисов в четвъртък: мандат на ГЕРБ, премиер Мария Габриел и кабинет без Асен Василев. "Промяната" също отговори с три условия: мандатите да се реализират като общи, всички решения за министри да се вземат съвместно от премиера и вицепремиера и компромиси - само, ако гарантират реформи. Вие сте на ход, казаха си взаимно двете коалиции. 

ВИЖ ОЩЕ: Шах с царицата, мат за десницата

Последният сценарий за властта гласи, че в петък, 22 март, парламентът ще избере Габриел за премиер на мястото на Денков, но няма да гласува кабинет.

С указа си президентът Румен Радев предлага на парламента да избере министър-председател. Документът на държавния глава не може да бъде заобиколен и трябва да се гласува. Когато това стане, новият премиер предлага министри и парламентът ги избира с отделно гласуване. 

Така наддаването за кабинет ще продължи. България е била досега само веднъж в подобна ситуация - когато парламентът избра Сергей Станишев за премиер, но не и кабинета му. Тогава след преговори бе създадена Тройната коалиция и правителството бе реализирано на втори тур.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Факти
преди 1 месец

Германия има в историята си 70-дневни дълги преговори между две партии за коалиционно споразумение! Те са гласували условията, а чак по-късно конкретните разпределения на министерските постове между двете партии.

Откажи