Сглобяват пъзела с губернаторите

Съквартирант на Станишев е фаворит в Разград, Копривщица не иска Емил Иванов

Сглобяват пъзела с губернаторите | StandartNews.com

София. Пъзелът с губернаторите е почти нареден. Имената на всички областни би трябвало да станат ясни през тази седмица. Преговорите между БСП и ДПС обаче невинаги вървят гладко. Червените вече са отрязали амбициите на движението да получат губернаторски постове в Добрич и Шумен, научи "Стандарт". Засега се знае, че ДПС вероятно ще управлява София-област, Силистра, Хасково и Търговище. Структурите в Копривщица, Самоков и Своге обаче скочили срещу възможността Емил Иванов, който в момента е депутат от ДПС, отново да поеме София-област. Официалният им аргумент е, че вече е бил на поста от 2005 до 2009 г. Неофициалният - не е недолюбван от червените.

БСП иска да наложи в креслото бившата кметица на Ихтиман Маргарита Петкова. Двете партии обсъждат вместо София-област, ДПС да получи губернатор на Благоевград. От движението обаче не били във възторг, тъй като им било по-важно да управляват столичната област. За Благоевград ДПС има силен кандидат - ексдепута Муса Палев, който не успя да влезе в този парламент. Ако не стане областен, той ще е вице.

Засега се знае, че начело на Хасково ще е депутатът от ДПС Мехмед Атаман. Движението може да има и вицегубернатор. Областен на Търговище ще застане Емел Расимова, която е шеф на общинската структура на движението в Попово.

Сред депесари се върти още името на бившия кмет на Главиница Насуф Насуф за губернатор на Силистра. Той беше трети в листата на ДПС там.

В Кърджали БСП издигна единодушно Бисер Николов за областен управител. Той е икономист, зам.-управител на местен банков клон. Областният съвет на БСП Кърджали е предложил и две имена за заместници - Назми Мюмюн, който оглавява групата за работа с изселническите организации в Турция, и Мариана Ликова. За втори зам. се спряга младият адвокат Муса Сеидмехмед от ДПС.

Съквартирант на Сергей Станишев от студентските години в Москва е номиниран в Разград. Това е Наско Анастасов, който вече има зад гърба си един мандат. Кандидатурата му обаче не се приема еднозначно, защото през 90-те последва Николай Камов в неговия социалдемократически проект. В момента над него виси и прокурорско обвинение за 500 000 лв. неправомерно изхарчени за църкви и джамии, пострадали от буря менте. В Смолян пък се очаква ДПС да отстъпи позицията за губернатор на БСП, която на изборите успя да събере гласове за два мандата, но в последния момент единият отиде при "Атака". Сред спряганите имена за поста е това на втория в листата Емил Хумчев, който не успя да стане депутат. Споменават се и шефът на червените общински съветници Милко Гавазов, както и Димитър Кръстанов, който вече е бил зам. областен управител при тройната коалиция. Сред най-спряганите имена от ДПС в Смолян е на областния лидер Салих Аршински.

Напук на увереността на БСП, че ще получи поста в Пловдив, усилено се говори, че той ще отиде при ДПС. Червените са готови с номинациите - на шефа на съветниците от БСП в местния парламент Николай Радев и на зам.-председателя на градската столетница Георги Търновалийски. ДПС пък залага на Венцислав Каймакамов, бивш шеф на завод "Юрий Гагарин" АД. Преди два мандата той беше независим кандидат за кмет на Пловдив. В момента е арендатор на хиляди декари земя.

Двама областни председатели на партии са в челен сблъсък за мястото на губернатор в Сливен. БСП в града предложи своя председател - икономиста Корнелий Желязков. ДПС обаче също иска мястото и дори се твърди, че то вече е договорено от хората на Местан. За поста се гласи областният шеф Мустафа Мустафов, който ръководи организацията повече от 8 г. Във Велико Търново пък поста може би ще заеме Георги Рачев, председател на общинската организация на БСП в Горна Оряховица и бивш шеф на местния парламент. Червен вероятно ще е и новият областен на Русе. Според неофициална информация с най-големи шансове са областният председател на БСП-Русе Венцислав Калчев и ексобщинският лидер Иван Иванов. БСП в Монтана пък номинира за губернатор 52-годишния Анатолий Младенов, военен специалист и социолог, който има стаж и в ДАНС. Запознати с кухнята обаче твърдят, че Сергей Станишев нямало да одобри тази кандидатура, защото Младенов минавал за човек на Георги Първанов.

Добричлии ще решават за своята номинация днес. В града вече се завъртя името на Владимир Калчев, председател на общинската БСП и общинар. Наред с него се спряга и Недко Марчев - председател на общинския съвет в Генерал Тошево. ДПС не обяви имена, но според слуховете една от номинациите е Исмет Абил, който бе преди време председател на ОбС-Тервел. Споменава се и Зия Халил, заемал поста директор на ДФ "Земеделие". Предстои обаче да се реши коя от двете партии ще излъчи губернатор. Във Враца червените спрягат за поста общинската шефка Цветелина Дамяновска и Петър Цветковски. От ДПС пък гласят собственичката на местен сайт Валя Кръстева и шеф на клуб "Журналисти срещу корупцията".

Червени войни в Плевен и Стара Загора

Червени войни за губернаторския пост се водят в Плевен и Стара Загора. Плевенските социалисти заформиха скандал около номинациите. Областната организация, доминирана от депутата Васил Антонов, побърза да избере Мирослав Михайлов, а за негов заместник посочи Чавдар Велинов. Часове по-късно част от общинската организация скочи, че това е силово налагане на кандидатури, но не посочи фаворит. Младежката структура пък излезе с контрадекларация, искаща Михайлов за областен управител. Той е роден през 1970 г. в Червен бряг. Това предизвика и коментари сред местните, че гласят четвърти парашутист от това градче да управлява Плевен. Михайлов е завършил история и география, работи като учител. Председател е на общинския съвет на БСП в Червен бряг.

Старозагорска област пък е на път да запише първия червен губернатор в най-новата си история и това разбуни страстите. След демократичните промени градът бе в състава на Хасковска област и се управляваше от хасковлии. После като областни се изредиха сините и "царската" дама от НДСВ Мария Нейкова, която изкара два мандата. Тези дни поредица слухове качваше на поста различни червени кандидати. Миналата седмица общинският съвет на БСП номинира официално зам.-председателя на партията в Стара Загора Георги Георгиев. Той е електроинженер, 4 мандата общински съветник. От младежкото обединение на БСП обаче веднага скочиха, че това била лична кандидатура на общинския председател Илия Златев. Окончателната номинация ще стане ясна на заседание на областния партиен съвет в понеделник. Според хора от кухнята новият кандидат ще бъде посочен от Сергей Станишев.

Варна гласи морски офицер

Морски офицер е най-спряган за нов губернатор на Варна. Това е вицеадмирал Петър Петров, който е бил зам.-шеф на Генщаба и командващ ВМС. През 2009 година той напуска армията с указ на президента Георги Първанов и е кандидат-депутат на 7-мо място в листата на БСП от Варна, но не влиза в НС. "Имаме поне десетина кандидатури за този пост", коментира депутатът Красимир Янков, който е и областен председател на партията. Сегашният губернатор на града Коста Базитов не попадна в първата вълна от съкращения миналата седмица. "При всички случаи обаче той ще бъде сменен", категорични са варненските социалисти. Те припомнят, че той беше заместник в екипа на Кирил Йорданов от края на 2007 г. до 2012. Комисията по досиетата съобщи, че е бил нещатен сътрудник на ДС.

В Бургас основен претендент за губернаторския пост е общинският председател на бургаската БСП и новоизбран депутат Павел Маринов. Той бе номиниран миналата седмица, имал пълна подкрепа и от съпартийците си на "Позитано". Местните червени трябваше да избират между него и Аргир Бояджиев - бивш шеф на пристанище Бургас и бивш директор на полицията. Междувременно тръгна слух, че Павел Маринов може да бъде изтеглен в столицата като зам.-министър на транспорта. Ако това стане, Аргир Бояджиев най-вероятно ще получи поста. ДПС ще има поне един зам.-управител. За мястото ще се борят шефът на общинския съвет в Айтос Ружди Хасан и Зияд Ел Масри, собственик на поликлиники край морето.

Връщат лицата на Тройната коалиция

Губернаторите на Тройната коалиция са на път да се завърнат в кабинетите си на бял кон. Бившите областни управители на Перник и Кюстендил от времето на Станишев са сред най-спряганите имена за постовете. Ексгубернаторът на Перник Иван Димитров е сред шестимата номинирани от местните социалисти. След свалянето си от ГЕРБ той ръководи общинската фирма "Комуналстрой". В битката влизат и две дами. За една от силните кандидатури се смята Ина Тодорова, служител в централата на БСП и бивш временен кмет на Радомир. Социалистите от региона поискаха и бившата шефка на ДВСК, сега Агенция по храните, Татяна Вангелова. Предложен за поста е и сегашният зам.-кмет на Перник д-р Симеон Василев, който по време на Тройната коалиция ръководеше общинската болница "Рахила Ангелова". За губернатор се спряга и бившият зам.-кмет на Перник и екс главен архитект Михаил Михайлов. Той бе от най-приближените хора на градоначалника Росица Янакиева, но заради вътрешнопартийни ежби изненадващо не влезе в екипа й при втория мандат.

За поста се пробва и зам.-председателят на областното ръководство на БСП Валентин Петков. Номинациите ще бъдат дадени на висшето партийно ръководство на БСП, което ще има последната дума.
Най-коментиран за губернатор на Кюстендил пък е общинският председател на БСП Иван Каракашки, който по времето на Тройната коалиция беше зам.-областен. В сряда ще стане ясно кой ще е фаворитът под Хисарлъка. До този момент поста заемаше Владислав Стойков, който смени подалия оставка преди повече от година Любомир Анчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай