Неделя,

Сергей договаря финансист №1 на Европа да е от ПЕС

От: Администратор -
1938
Сергей договаря финансист №1 на Европа да е от ПЕС
A
A
A

300 млрд. евро за растеж в Европа залага Юнкер от червения Манифест

Следващият финансов еврокомисар на ЕК да е социалист, а от 2015 година в ЕС да стартира програмата за растеж в размер на 300 млрд. евро. Това са част от резултатите между преговорите на двете най-големи европейски партии ЕНП и ПЕС в рамките на сформирането на новите европейски институции, обобщени като за пост в Туитър. Соцлидерът Сергей Станишев като президент на ПЕС постигна горните и още условия по време на разговорите с новия президент на ЕК Жан Клод Юнкер. Бившият премиер на Люксембург спечели гласовете на евродепутатите от S&D. И на 15 юли в Страсбург ЕП избра Юнкер с 422 от общо 751 гласа.

"ЕНП е най-голямата група в Европарламента, но за да получи подкрепа за кандидата си и голяма коалиция, ние трябва да сме убедени, че имаме обща визия за промяна в Европа", каза седмица по-рано в Брюксел Станишев по време на изслушването на Юнкер от соцдепутатите в ЕП. В отговор президентът на ПЕС получи уверението на Юнкер, че следващият финансов еврокомисар би било добре да е от семейството на социалистите. Най-вече и заради Пакта за стабилност и растеж и координиране на икономическата политика, отбелязва по време на изслушването пред евродепутатите на S&D Юнкер. И е аплодиран. Станишев - също, когато приветства предложените от Юнкер от следващата година 300 млрд. евро инвестиции за растеж на икономиката на Стария континент.

"Г-н Юнкер обеща да стимулира публичните и частните инвестиции в цяла Европа. Тези цифри са обнадеждаващи и ние вярваме, че няма да се окажат счетоводен трик", посочи Станишев. И дипломатично продължи, че "ако следващият еврокомисар, отговарящ за портфолиото по икономическите въпроси, е от ПЕС, то социалистите ще имат важна роля в насочването на тези средства за създаването на нови работни места и преодоляването на неравенството в ЕС".

"Това, за което ние се борим, е ЕК да покаже промяна в отношението, в приоритетите, в това число и за разширяване на младежката гаранция, която е един от водещите приоритети на ПЕС", припомни в Брюксел в четвъртък вечерта Станишев. "Естествено, след като президентът на ЕК бе избран и с подкрепата на групата на ПЕС, и той пое ангажименти, ще се водят разговори, за да се реализира тази политика", посочи още президентът на ПЕС. "Комисията трябва да развие и програма за нова европейска индустриална политика, да се подкрепят иновациите и разкриването на малки и средни предприятия", настоя Станишев още в началото на преговорите с ЕНП. И припомни, че именно ПЕС е обявила преди 5 години, че европейските партии трябва да се явяват с общ кандидат за ЕК на европейските избори. Така левите в Европа постепенно наложиха и на другите политически семейства да излъчат свои общи кандидати. А в началото на месеца левите в Европа се поздравиха и с друг успех - пълен 5-годишен мандат на колегата си Мартин Шулц като председател на ЕП.

Докато вървяха преговорите в Брюксел за политиките и съставите на върха в ЕС, Станишев заяви у нас, че няма да е председател на БСП след 27 юли. Но в Брюксел вече направиха заявка за втори пълен негов мандат като президент на ПЕС, който започва след конгрес на европейските леви през 2015 година. Вероятно и затова Станишев се обърна към своите в ЕП: "Трябва да започнем да работим за следващите избори от сега".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички