Секциите в Кабул и Кандахар започнаха работа

Секциите в Кабул и Кандахар започнаха работа | StandartNews.com

Кабул. В Афганистан изборният ден започна в 7 ч. местно времe (5.30 българско време). Избирателните секции в Кабул и Кандахар започнаха работа при нормални условия.

326 военнослужещи от състава на българския контингент в Афганистан са заявили намерението си да гласуват за народни представители. Освен тях, своето право на глас могат да упражнят и всички желаещи военнослужещи от контингента, който е в състав от 422 души.

В секцията в база „Феникс", Кабул, своето право на глас ще упражнят военнослужещите от двата съветнически екипа и медицинския екип, военните полицаи от подразделението и щабните офицери, които изпълняват задачи в щаба на Международните сили за поддържане на сигурността - ISAF, и в щаба на съвместното командване на силите към ISAF.

В избирателната секция на летище „Кандахар" са създадени условия своя вот да дадат офицерите, сержантите и войниците от 14-та охранителна рота, както и военнослужещите от двата съветнически екипа. Ротата изпълнява задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар, а екипите от съветници – по подготовка и обучаване на подразделенията от Афганистанската национална армия.

Национален командир на 24-ти български военен контингент в Афганистан е полковник Кирил Даскалов от Съвместното командване на силите.

В избирателните секции, разкрити в българските посолства, ще могат да гласуват още 10 военнослужещи, които участват в операцията на Европейския съюз „Алтея" в Босна и Херцеговина, 11 военнослужещи, участващи в операцията на НАТО в Косово, както и 7 български военни наблюдатели, които участват в мисията на ЕС в Грузия.

Във военните формирования на територията на страната също е създадена необходимата организация военнослужещите, които изпълняват своите професионални задължения днес, 12 май, да упражнят правото си на глас в изборите за народни представители. Командирите със своя заповед са осигурили на военнослужещите условия за участие в изборите, без да се нарушава изпълнението на войсковите задължения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай