СДС избра Божидар Лукарски

Обединението на десницата не трябва да бъде договорка между лидерите

СДС избра Божидар Лукарски | StandartNews.com

София. Делегатите на 21-та Национална конференция на СДС избраха Божидар Лукарски за нов председател на партията. Лукарски е избран с 392 гласа.

Проведе се тайно гласуване, след като Емил Кабаиванов подаде оставка, заради провала на изборите. Кандидатурите бяха на Иван Сотиров, настоящият главен секретар на партията Константин Арабаджиев, на Детелина Симеонова, Божидар Лукарски и Драго Михайлов.

Досегашният главен секретар на СДС Константин Арабаджиев си направи самоотвод. След като избраха председател, делегатите трябва да изберат и заместник-председатели на партията. Кандидат за този пост е и досегашният лидер Емил Кабаиванов.

"Обединението на демократичната десница не трябва да бъде договорка между лидерите на партиите", каза Лукарски. "То може да се случи само около категоричната подкрепа на принципи и политики, изготвяни от експерти, включително и от СДС, защото не е тайна, че нашият експертен състав е на по-високо ниво от този на другите партии вдясно и заявявам това съвсем отговорно", допълни той.

Лукарски посочи, че обединението вдясно не трябва да се занимава само с пускането на декларации и "отделни лидери да търсят най-изгодната коалиционна формула". Той обяви, че ще се бори срещу вътрешнопартийното разделение и най-вече на разделението между София и провинцията. "Дясномислещите симпатизанти знаят лобитата в СДС и това ги отблъсква от нас", заключи Лукарски.

В доклада си Емил Кабаиванов определи Синята коалиция като грешен политически модел, от който само ДСБ са имали полза, а оставката на бившия СДС лидер Мартин Димитров, Кабаиванов нарече бягство от отговорност, предаде БНР.

За провала на изборите Кабаиванов обвини местни структури и политолози, определи предизборната коалиция СДС като правилна и заяви, че въпреки тези изводи, потвърждава решението си да подаде оставка, но Кабаиванов изрази готовност да остане в ръководството на партията, за да имало приемственост.

По повод протестите срещу кабинета "Орешарски", лидерът на СДС за пореден път призова членовете и симпатизантите на партията да участват в тях докато правителството не подаде оставка и не бъдат насрочени нови предсрочни парламентарни избори.

Той заяви, че десните трябва да се обединят, но на принципа на равнопоставеността като целта на това обединение е да не е само прекрачването на четирипроцентовата бариера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай