Сблъсък между кабинет, синдикати и работодатели за бюджета

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа днес прокта за бюджет

Сблъсък между кабинет, синдикати и работодатели за бюджета | StandartNews.com

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа днес предложената финансова рамка за настоящата година от служебния кабинет. В бюджета е заложен дефицит по консолидираната фискална програма от 6,4%, което би наложило тегленето на дълг от 13,7 млрд. лева. Синдикати и работодатели остро се противопоставиха на текстовете.

Служебният кабинет изненадващо се отказа от предложените от него промени в данъчните закони, които според него биха позволили свиването на дефицита до 3 на сто. Аргументът бе, че парламентарно представените партии не ги подкрепят. Затова с анонс за готовност за сътрудничество с тях за свиване на прекомерния недостиг в хазната в петък късния следобед представи проект на финансова рамка.

"Предложеният законопроект за бюджет за 2023 година е с дефицит от 6,4% от БВП, което в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лева", заяви премиерът Гълъб Донев, а вчера защити предложението на кабинета си от политическите критики.

"Числата в бюджета отразяват реалността, с която сме длъжни да се съобразяваме - независимо дали ни харесва или не. Коментарите в стилистиката "перо по перо" са много и от различен характер", каза Донев.

С думите си служебният премиер реферира към популярна шега, че Гълъб Донев прави бюджета перо по перо. Финансовият министър Росица Велкова, която през седмицата е в командировка в чужбина, все още не е отговорила на критиките към проектобюджета, но в петък призова: "Хазартното отношение към публичните финанси на държавата не бива да се допуска, защото цената ще я плати цялото ни общество".

Какво ще се случи с пенсиите обяви Лазар Лазаров, вицепремиер и министър по социалната политика - "Осъвременявяне на всички пенсии с 12% от 1 юли 2023 година".

Бизнесът и синдикатите остро разкритикуваха предложението. Първите заради прекомерния дефицит и заявката за данък „свръхпечалба“, вторите - заради недостатъчното увеличение на възнагражденията в публичния сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай