Сблъсък на идеи за лидерското място в ЕК

Сблъсък на идеи за лидерското място в ЕК | StandartNews.com

Маастрихт. Първият по рода си дебат между четиримата основни кандидати за председател на Европейската комисия се проведе късно снощи в Университета в Маастрихт, Холандия, с партньорство с Европейския младежки форум.

90-минутният дебат бе първи в историята на европейската политика и идва месец преди изборите за Европейски парламент, когато около 400 милиона европейци ще дадат своя глас, предаде Euronews.

Една от основните теми бе икономиката на евросъюза:

Мартин Шулц, Европейската социалистическа партия

"Най-големият проблем е предприятията да създават повече работните места в страните с най-висок процент на безработица", подчерта Шулц. 58-годишният настоящ председател на Европейския парламент е непоколебим критик на политиката на строги икономии. Той заяви, че трябва да се изразходват повече средства за подпомагане на младите хора да си намерят работа.

Ска Келър , Европейската зелена партия

"Това, което е нужно е наистина инвестиция в бъдещето", подчерта Келър. По думите й инвестициите трябва да се насочат към една по-екологична икономика. Тя обясни, че трябва да се инвестира в образование, защото това са неща, които имат съществена полза за обществото.

Хората имат нужда от работни места, за да имат перспектива, а не да са подложени на експлоататорски труд, каза още Келър.

Жан Клод Юнкер, Европейската народна партия

"Аз съм в полза на повече инвестиции в пазара на цифровите технологии, в изграждането на вътрешния пазар, което ще даде добавена стойност от 500 млрд. на Европа", категоричен бе Юнкер.

Той подчерта, че ще се бори срещу социалния дъмпинг.

Ги Верхофстад , Алианс на либералите и демократите

Трябва отново да превърнем ролята на Европейската комисия във водеща за съюза, каза Верхофстад.

Кандидатът на Зелените заяви, че иска Европейски съюз, който да го е грижа за хората, а не само за единния пазар.

Украйна и ЕС бе другатa тема, която показа различия в мисленето на кандидатите за лидер на ЕК:

Шулц обяви, че Европа трябва да се съсредоточи върху общите си интереси с Русия, докато Келър подчерта нуждата от диалог.

„Ескалирането на ситуацията не помага", категорична бе Келър, обявявайки се против „реториката от Студената война".

Верхофстат обаче призова за по-строги санкции срещу Русия и „автократичния ѝ лидер". По думите му това не е само в интерес на Европа.

„И руснаците заслужават демократична система", посочи още той.

Юнкер заяви, че ЕС трябва да ускори споразумението за по-близки отношения с Молдова, отбелязвайки също, че Европа трябва да намали зависимостта си от руски енергийни източници.

Келер от своя страна каза, че това е могло да бъде постигнато преди доста време чрез политиката на зелените за приоритетизиране на възобновяемата енергия за сметка на изкопаемите горива.

До момента данните сочат, че Верхофстат е спечелил дебата вчера, следван от Келер и след това Шулц, а Юнкер остава на последно място.

Всички зрители могат да дадат своя глас на europedecides.eu

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай