Каракачанов: Към 2 млрд. за F-16

САЩ ни даде зелена светлина за новите изтребители

Каракачанов: Към 2 млрд. за  F-16 | StandartNews.com


Смятам, че може да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България – около 2 млрд. лв. Това коментира днес вицепремиерът и военен Каракачанов. Той направи това, след като конгресът на САЩ даде разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1.6 млрд. долара.

ВИЖ ОЩЕ: 2,1 млрд. лв. ни искат САЩ за 8 изтребителя F-16

Каракачанов уточни, че тази цена е таван и ще се преговаря за намаляването й.

Новината за решението на конгреса съобщи по-рано днес и военното ни министерство, цитирайки Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ. Цената включва 8 самолета с пълен комплект въоръжение с комплект ракети „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, всички системи и бъдещите модернизации.

Това е максималната финансова рамка на проекта, уточниха от МО. Вече тече двуседмичния срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор, в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара, уточниха от МО.

От там припомнят, че първоначално българският парламент даде мандат за преговори, при които цената на изтребителите не трябваше да надхвърля 1,8 млрд. лева. По-късно депутатите гласуваха допълнително решение, международният договор да може да се отклони от посочената цена.

Накрая парламентът така и не сложи таван на т.нар. отклонение. Но военният министър Красимир Каракачанов обясни, че разликата ще е около 300 млн. лева. Той даде да се разбере, че така общата сума ще се изравни и с ценовата оферта, която сме получили от американците за покупката на Ф-16, която е именно около 2,1 млрд.лева. Това се равнява на около 1,2 млрд. долара, каквато от МО очакват да бъде крайната цена за самолетите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай