Сряда,

Сагата с Народния. Министър каза какво има в папките

От: СТАНДАРТ -
1210
Сагата с Народния. Министър каза какво има в папките
A
A
A

Няма нарушения в Народния театър. Това обяви културният министър Найден Тодоров в интервю за БНТ. Той каза, че в Министерството имало папка за директора Васил Василев, но в нея били болнични и данни от проверката, която е приключела с констатация, че няма никакви нарушения.

"Има становища, но нито едно от тях не е категорично за установени нарушения, които да доведат до уволнението на Васил Василев, нито пък на Александър Морфов", допълни Тодоров, като отново повтори, че това не е от компетенцията на министерството. Попитан има ли документи, които да сочат за нарушение от страна на Морфов, което би могло да доведе до уволнението му, министърът заяви, че няма как за има, защото това "не е казус на културното министерство".

Найден Тодоров каза още, че артистичният протест на Александър Морфов е излязъл извън границите на това, което министерството може да направи.

"Повече от половината сценични институти в България може да излязат в дефицит до средата на годината, ако не се промени начинът на финансиране в културата и не се коригират законовите промени от 2019 г.", предупреди министърът.

 

По думите му тогава са взети грешни политически решения, довели до срив във финансирането на сценичните изкуства и парадоксално едно от нещата, които ги е спасило, са спешните мерки на държавата по време на ковид кризата.

Хроничното недофинансиране е част от културата от 90-те години насам, но големият проблем не е в липсата му, а че то се разпределя неправилно - т.нар. финансиране на бройка, обясни Тодоров.

"Говори се за комерс, защото колкото повече публика имаме, толкова повече субсидия ще имаме според настоящото законодателство. Това логично измества въпроса - ние ще правим култура или ще правим пазар? Културният пазар е за едни структури, които не са обвързани с държавата. Държавата трябва да работи за културата на обществото чрез своите институти и това не се случва".

В момента няма нужда от паника, защото не се говори за някакви драстични корекции във финансовата политика, включително и в сферата на културата, заяви Тодоров. Коментира още, че трябва да се работи за достойно заплащане на хората на изкуството.

"Ние дори не говорим за високи заплати, а за сравнително достойни, защото заплатите в културния сектор са в сферата на комичното. Не е непременно липсата на финанси, а начинът, по който се финансира и това е тема, която аз мога да поставя на колегата, който ще ме наследи, мога да започна подготовката, но тази политика трябва да бъде осъществена от един редовен кабинет".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com